5 būdai, kaip padėti sau atsipalaiduoti namuose

Darbas, buitis ir šeima – pagrindiniai dalykai, dėl kurių daugelis žmonių stengiasi ir gyvena. Visgi, norint suderinti visus juos tris, dažnai galima lengvai įsisukti į nerimo ir streso sūkurį. Šiuolaikinio žmogaus gyvenimo tempas yra labai greitas, tad sustoti yra tiesiog būtina, norint palaikyti gerą emocinę savijautą. Nesvarbu, ar norite atsipalaiduoti po ilgos darbo dienos, ar ypač jaudinatės dėl sveikatos, pinigų arba šeimos, skirti laiko sau ir atsipūsti – itin sveika. Žinoma, kartais tai padaryti gali būti ne taip lengva, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio, tad čia pateiksime 5 greitus ir efektyvius būdus, kaip padėti sau atsipalaiduoti namuose.

Skirkite laiko pabūti su savimi

Kartais gali būti sunku atrasti tinkamą momentą atsipalaiduoti namuose, ypač tada, jei gyvenate kartu su keletu žmonių, arba jei dirbate iš namų. Visgi, laikas su savimi žmogui yra be galo naudingas ir net būtinas, kadangi tuomet padidėja kūrybiškumas bei pagerėja psichologinė žmogaus būklė. Net 10 minučių asmeninio laiko gali be galo atpalaiduoti. Jei namai pilni šurmulio, atraskite kampelį, kuris būtų skirtas būtent jums ir jūsų relaksacijai. Galbūt tai jūsų miegamasis, o gal tam tikra svetinės dalis. Susikurkite erdvę, kurioje nebūtų veiksnių, blaškančių dėmesį, bei kurioje būtų tiesiog patogu leisti laiką. Norint vietai suteikti daugiau komforto, pagalvokite ir apie papildomų baldų, tokių kaip fotelio, gulto ar net pakabinamo krėslo, įsigijimą. Pastarasis yra puikus bei originalus pasirinkimas ne tik kambariui, bet ir balkonui, terasai ar lauko teritorijai, kur galėsite patogiai gerti rytinę kavą ar tiesiog paskaityti knygą. Jeigu susidomėjote pakabinamo krėslo idėja jūsų namuose, didelį jų pasirinkimą galite rasti čia: https://www.varle.lt/search/?q=pakabinamas%20kreslas.

Padarykite pertrauką nuo elektroninių prietaisų

Daugybė mokslinių tyrimų parodė, jog visi mūsų turimi elektroniniai prietaisai – telefonai, kompiuteriai, planšetiniai kompiuteriai ir televizoriai – gali sukelti daugybę neigiamų šalutinių reiškinių, tokių kaip miego sutrikimai, sumažėjęs produktyvumas ar net trukdyti sveikiems tarpusavio santykiams. Tad, pabandykite valandai ar kelioms išjungti visus elektroninius prietaisus, kuriuos naudojate. Nė nepastebėsite, kaip iš karto atsipalaiduosite, pagerės jūsų miego kokybė ir atsiras didesnė koncentracija, leidžianti dirbti kur kas produktyviau.

Apšvietimą rinkitės atsakingai

Galbūt nustebsite, tačiau apšvietimas turi itin milžinišką įtaką mūsų nuotaikai – jis ją gali paveikti tiek teigiamai, tiek ir neigiamai. Tad, kad išvengtumėte neigiamos pusės, pasistenkite padidinti natūralios šviesos kiekį savo namuose. Savo langus puoškite perregimomis užuolaidomis, kurios suteiks privatumo bei netrukdys patekti šviesai į jūsų namus. Kaip bebūtų, reiktų nepamiršti, jog per ryški dirbtinė šviesa taip pat gali būti veiksniu, neleidžiančiu tinkamai atsipalaiduoti. Rinkdamiesi lemputes namų apšvietimui, ieškokite tokių, kurios imituoja natūralią šviesą bei yra gelsvo atspalvio. Tokiu būdu galėsite greičiau nusiraminti, o laikas sau bus kur kas malonesnis.

Pasilengvinkite sau buitį

Dar vienas dalykas, trukdantis atsiriboti nuo rūpesčių ir skirti laiko sau – įvairūs buities darbai. Dažnai reikalaujame iš savęs per daug net ir tomis dienomis, kai galėtumėme pailsėti, tad susigalvojame papildomų darbų, kuriuos galime atlikti namuose, iškeisdami savo laisvą laiką į juos. Būtent dėl šios priežasties reiktų įprasti pasilengvinti sau kasdienybę ir nebijoti pasinaudoti tam tikrais šių laikų privalumais. Kaip vienas iš pavyzdžių – maisto prekės į namus. Pagalvokite, kiek sutaupytumėte laiko ir nervų, jei nereiktų lankytis fizinėse parduotuvėse – visus reikalingus maisto produktus tiesiog gautumėte į namus. Maisto prekės internetu ypač pažangus, paprastas ir greitas metodas apsipirkti, padėsiantis sutaupytą laiką tiesiog skirti sau. Kad būtų dar patogiau ir lengviau, susidarykite savo savaitės meniu bei susirašykite visus reikalingus produktus, kurių reikės ateinančią savaitę. Susidarydami patiekalų sąrašą iš anksto, galėsite pailsėti nuo kasdienio galvos skausmo ieškant receptų, kadangi kiekvieną dieną žinosite, ką šiandien gaminsite.

Atsikratykite nereikalingų daiktų iš savo namų

Daugybė tyrimų parodė, jog sumažinus netvarką namuose, galima gauti didelę naudą emocinei sveikatai, įskaitant padidėjusią koncentraciją, kūrybiškumą ir gerą savijautą. Norėdami padėti sau jaustis labiau atsipalaidavusiais, skirkite šiek tiek laiko nereikalingų daiktų pašalinimui, taip atlaisvindami vietą dalykams bei daiktams, kurie jums tikrai patinka ir kurie jus džiugina. Tuštesnė erdvė įneš gaivos gūsį į jūsų namus, taip sukurdama aplinką, kurioje lengviau galėsite pamiršti rūpesčius bei atsikratyti nerimo. Tikimės, jog visi šie patarimai padės jaustis geriau ir leis nepamiršti, jog skirti laiko sau – būtina!