RC hobis

RC hobis

R/C (Radio Control) pažodžiui reiškia „Radijo valdymas“. Užsienio literatūroje šis terminas dažniausiai vartojamas radijo valdymo modeliams apibūdinti.

Automobilio modelis

Automobilių modeliai klasifikuojami pagal mastelį, važiuoklės tipą ir variklio tipą. Skalė – dydis, nurodantis, kiek kartų modelio dydis yra sumažintas, palyginti su tikru automobiliu. Pvz. Santykio 1:10 „Subaru“ yra maždaug 10 kartų trumpesnis, žemesnis ir siauresnis nei tikras automobilis. Įprastos ir dažniausiai naudojamos modelių skalės yra šios:

  • 1:18 (labai mažas, maždaug fragmentinio modelio dydžio).
  • 1:10 (turbūt populiariausio dydžio vežimėlio ir kelio modelis).
  • 1:8 (gana didelis modelis).
  • 1:5 arba 1:6 (ypač dideli modeliai, dažniausiai naudojant tikrą benziną).

Modelio tipas

Pasaulio žiede yra daugybė nuotolinio valdymo automobilių tipų (1:10 „turas“), automobilių prototipuose (1:12), sunkvežimiuose, visureigiuose, 2 varomų ratų (2WD) arba 4 ratų (4WD). Yra tankai, mini/mikro automobiliai ir kt. Visi šie automobiliai skirstomi į dvi kategorijas, kurias būtina pamatyti: nitro (varoma vidaus degimo varikliu) ir elektrinius (varoma elektros varikliu). Elektros varikliais varomi R/C automodeliai yra lengviau surenkami, reikalauja mažiau priežiūros ir yra daug mažiau triukšmingi už vidaus degimo varikliais varomus modelius. Beveik visais elektros varikliais varomais R/C automobiliais galima važinėti tiek lauke, tiek uždaroje patalpoje, tuo tarpu vidaus degimo varikliais varomais (“nitro”) modeliais galima važinėti tik lauke, kadangi jų išmetamos dujos yra nuodingos. Pradedančiųjų lygio nitro ir elektrinių modelių greitis ir galingumas yra panašūs, tačiau kuo profesionalesnius modelius lyginsime, tuo akivaizdžiau pastebimas “nitro” modelių greičio pranašumas. Tačiau “nitro” modeliai reikalauja daug daugiau priežiūros nei elektriniai, juos yra pakankamai sudėtinga derinti, jie reikalauja pastovios priežiūros, juos reikia valyti specialiomis priemonėmis ir pan.

Abu pagrindiniai modelių tipai gali būti naudojami kelyje ir bekelėje

Onroads – tai automobiliai, skirti važiuoti stovėjimo aikštelėmis, takeliais ir pan. – kitaip tariant, važiuoti lygia danga. Visureigė – visureigis, sunkvežimiai skirti važiuoti smėlėtomis ir purvinomis trasomis, šokinėti per tramplinus ir kt. Onroad modelius lietuviškai vadina įvairiai – „žiedinis“, „plentinis“ ir pan. Tokiems modeliams beveik nepriklausomai nuo mastelio reikalinga lygi, švari asfaltinė ar kiliminė danga, ir gana didelis plotas. Visi R/C automobilių modeliai yra skirstomi į klases pagal savo mastelį, pvz 1/10 tai reiškia, kad R/C automodelis yra 10 kartų mažesnis už tikrą automobilį. Pasaulyje egzistuoja daug įvairių mastelių r/c automobilių – 1/32, 1/24, 1/18, 1/12, 1/10, 1/8, 1/6, 1/5 ir 1/4. Pačios populiariausios pasaulyje klasės yra 1/10 “touring” elektriniai žiediniai, bei 1/8 mąstelio vidaus degimo varikliais varomi bagių modeliai. Žiediniai automodeliai būna tiek skirti pramogai, tiek ir modelių sportui. Sportiniai modeliai paprastai išsiskiria itin aukštos kokybės medžiagomis, beveik neribotomis pakabos reguliavimo galimybėmis, ir, žinoma, kaina. Tokie modeliai yra visiškai netinkami pramoginiams pasivažinėjimams, kadangi yra santykinai trapūs, neatsparūs purvui.

Automobilio tipą galite pasirinkti pagal savo pageidavimus, tačiau nors visureigis gali važiuoti ant kilpos, jis niekada nebus toks stabilus ir greitas kaip plento modelis. Taip pat atkreipkite dėmesį, kad dėl važiavimo sąlygų (ypač didelio dulkių, nešvarumų ir kt.) visureigių modeliams reikia daugiau priežiūros nei kelyje. Situaciją su modelio paskirtimi kiek apsunkina vietinės lenktynių organizacijų taisyklės – beveik visose šalyse pradedantieji automodeliuotojai turi galimybes dalyvauti sportinių automodelių varžybose pramoginiais automodeliais. Jiems sukuriama atskira įskaita ir techniškai sulyginamos lenktynių sąlygos.