Kaip išmokti groti pianinu savarankiškai?

Kaip išmokti groti pianinu

Fortepijonas – pasaulyje itin populiarus klavišinis instrumentas, juo galima groti beveik visus muzikos kūrinius, o skambinti pianinu galima greičiau nei kitais instrumentais. Kiekvienas, norintis išmokti ką nors naujo, gali tai padaryti. Pats pianinas yra sunkus ir didžiulis muzikos instrumentas, todėl kaip ir fortepijoną labai nepatogu transportuoti ir užima daug vietos. Juos galima laikyti tik tam skirtose ir pritaikytose vietose. Todėl dabar buvo sukurtas paprastesnis fortepijono sintezatorius. Liaudyje sakoma: „Ką išmoksi – ant pečių nenešiosi“. Sunku nesutikti – žinios, kad ir kokio pobūdžio, papildomų problemų sukuria retai, o naudos gali atnešti nemažai. Tai ypač galioja sugebėjimui groti muzikos instrumentu. Tačiau, apsisprendus mokytis, bene sunkiausias klausimas yra: kaip groti? Vieno teisingo atsakymo į šį klausimą nėra, tačiau yra keletas gairių, kuriomis vertėtų sekti ir keletas klausimų, į kuriuos derėtų atsakyti.

Sintezatorius beveik identiškas fortepijonui, kuris labai tinka pradedantiesiems mokytis groti

Be to, dėl nešiojamumo ir patogumo jis naudojamas daugelyje koncertų, o muzikos grupės gali nesunkiai pritaikyti prie savo muzikos stiliaus. Jo trūkumas yra tas, kad akustiškai sintezatorius negali atkurti natūralaus fortepijono riaumojimo, sunku interpretuoti sudėtingą klasikinį repertuarą, leidžiantį klausytojui išgirsti žavingą gamtos garsų skambesį. Tačiau šį nedidelį trūkumą dažniausiai pastebi tik profesionalūs muzikantai. Bandant išsiaiškinti, kaip išmokti groti pianinu, pirmiausia reikia išmokti pagrindus, būtinus beveik viskam, kas nauja. Dažniausiai pradedama nuo pagrindinių teorijos pagrindų, mokomasi atpažinti natas, skirti jų tonus ir pan. Turėdami minimalių teorinių žinių, galite pradėti praktikuoti fortepijoną. Grojant pianinu svarbu žinoti, kur prasideda ir baigiasi gama. Taip pat pradedate mokytis groti viena ranka, kai įpratote prie instrumento, kita ranka galite skaityti natas.

Išmokti groti fortepijonu – nelengva užduotis, nes reikia žinoti daug niuansų

Vien tik natų pažinimo neužtenka. Reikia suprasti pauzių, greičio ir ritmo simbolius. Lengviausias būdas – eiti į muzikos mokyklą, kurioje išmoksite pagrindinių grojimo taisyklių, kurios leis lengvai pagroti bet kokį jums patinkantį kūrinį. Tačiau mokymasis didelėje grupėje tinka ne visiems, tokiu atveju galite lankyti privačią pamoką, o mokytojas atsižvelgs į jūsų asmeninius poreikius ir išmokys groti taip, kaip jums patinka. Be to, skirtumas tarp muzikos mokyklų ir privačių mokytojų slypi muzikos instrumentuose, mokyklose dažniausiai nėra galimybių sutalpinti daug fortepijonų, jų balsai trukdys vienas kitam dideliame būryje žmonių, todėl muzikos mokyklos dažniausiai renkasi sintezatorius ir išmokti įvairių instrumentų.

Kadangi fortepijonas yra labai populiarus visame pasaulyje, galite išmokti juo groti patys

Dėl šios priežasties mokymąsi palengvinti buvo sukurtos kompiuterinės programos, kurios parodo, kuris klavišas paspaustas, kiek laiko jis laikomas, gali parodyti tyrimo eigą. Šis mokymosi būdas daugumai yra labai patrauklus, nes nesukelia jausmo, kad mokymasis yra monotoniškas, visas mokymasis pateikiamas žaidimų forma. Be to, turėdami daug noro ir kantrybės, galite kasdien skirti laiko mokymuisi groti pianinu.To mokymosi rezultatai pasimatys ne iš karto, bet likusiems tai bus natūralus mokymasis, paremtas žiniomis. Būdą kaip išmokti groti pianinu kiekvienas turi pasirinkti individualiai, niekas negali pasakyti koks mokymosi metodas yra tinkamiausias ir geriausias. Svarbiausia, kad mokymasis teiktų malonumą ir džiaugsmą. Gerai išmokus groti pianinu, galima lengvai sukurti malonią atmosferą bet kokioje aplinkoje. Skirtingai nei dauguma kitų instrumentų pianinui nebūtinas pritarimas. O nauji muzikiniai sugebėjimai praplečia akiratį, atsiranda naujų pomėgių ir interesų.