Kaip atrasti vidinę ramybę?

Kaip atrasti vidinę ramybę

Chaosas nėra tik šiuolaikinė sąvoka – jis egzistuoja įvairiomis formomis ir visada bando būti kontroliuojama. „Genesis“ vaizduoja pasaulio chaoso pabaigą, gyvenimą, gimusį iš chaoso – graikų mitologijoje galima tik įsivaizduoti, kiek nelaimių buvo XX amžiuje. Šiandien mūsų aplinka vis dar nėra chaotiška, o iššūkiai, su kuriais susiduriame, yra labai skirtingi – pandeminis nerimas, ribojanti izoliacija, pasauliniai protestai, politiniai pokyčiai, stichinės nelaimės…

Kur rasti vidinę ramybę?

Vidinė ramybė dažnai siejama su budizmu. Budistai vidinę ramybę supranta kaip būseną, kai ramios žmogaus mintys skleidžia ramybę jo aplinkai. Tik atradęs taiką savyje žmogus gali prisidėti prie taikos pasaulyje. Nors, pasak Budos, vienintelis būdas rasti ramybę yra meditacija ir vipassana, rekomenduojame išbandyti kitus pratimus, kurie gali padėti atsikratyti neigiamų minčių ir susikurti taiką su savimi. Planai yra didžiausias chaoso priešas. Yra keletas laiko planavimo būdų – nuo paprasčiausių iki darbų sąrašo surašymo brošiūroje ar tam skirtoje mobiliojoje programėlėje iki „varlės valgymo“ metodo. Pagal „varlės valgymo“ metodą „neskaniausi“ ir daugiausiai darbo reikalaujantys darbai atliekami dienos pradžioje, o likę, ne tokie svarbūs darbai. Kitas veiksmingas laiko valdymo metodas yra „Pomodoro“. Metodas buvo sukurtas devintajame dešimtmetyje ir numato laiko intervalus: 25 minutes aktyvaus darbo ir 5 minutes poilsio. Po keturių tokių ciklų reikia ilgesnių poilsio laikotarpių. Šis metodas neleidžia blaškytis tarp užduočių, jas atlieka greičiau ir primena pailsėti. Taip pat gali pabandyti dienos ar savaitės darbus skirstyti pagal laiko planavimo kvadratą. Nupiešk kvadratą ir jį padalink į keturias dalis. Kiekvienai daliai priskirk kategoriją: 1) skubūs ir svarbūs darbai; 2) neskubūs, bet svarbūs; 3) skubūs, bet nesvarbūs; 4) neskubūs ir nesvarbūs. Į langelius pagal prioritetus surašyk visas užduotis ir juos atlik eilės tvarka.Nepamirš užsirašyti savo savaitės, mėnesio ir metų tikslų bei reguliariai peržvelgti, kaip sekasi jų laikytis. Tai padės matyti kryptį, kuria eini.

Būkite atokiau nuo socialinių tinklų ir naujienų srauto

Miego sutrikimai, lyginimas su kitais, sumažėjęs savęs vertinimas, padidėjęs nerimas gali būti požymiai, kad per daug laiko praleidžiame socialiniuose tinkluose ar naujienų portaluose. Socialinių tinklų lankymosi grafiko nustatymas yra nepaprastai svarbus. Kas tai bus, priklauso nuo jūsų. Gal savaitgalį telefono nėra? Gal galioja taisyklė socialinį tinklą tikrinti tik kartą-du per dieną? O gal tai naujas įprotis kas kelis mėnesius tikrinti visas sekamas sąskaitas ir atsisakyti tų, kurios nesukelia teigiamų emocijų? Kaip kovosi su vidiniu chaosu, jei nežinai, kas jį Tavyje sukelia? Čia gali padėti knygos, kokybiški asmenybės testai, savo emocijų reflektavimas. Sąmoningas kvėpavimas padeda nurimti, susikoncentruoti, paleisti įtampą. Kai atrodo, kad aplinkoje visko per daug, išbandyk 4-2-6 kvėpavimo techniką. Įkvėpk skaičiuodama(-s) iki 4, sulaikyk kvėpavimą skaičiuodma(-s) iki 2, iškvėpk skaičiuodma(-s) iki 6. Po kelių kvėpavimo ciklų užklupęs stresas turėtų praeiti.

Vienas iš paprasčiausių būdų rasti vidinę ramybę – užsirašinėti

Jei reikia, kiekvieną vakarą arba kiekvieną rytą. „Ryto puslapiai“ – tai Julia Cameron sukurta praktika kiekvieną rytą ranka užpildyti tris sąsiuvinio puslapius. Sąmonės srautas fiksuoja visas tuo metu galvoje sukasias mintis. Nerimas, pavydas, pyktis, baimė – visa tai liko ant popieriaus, tegul diena prasideda grynomis mintimis. Ilgainiui rytinis laikraštis gali padėti įveikti vidinę kritiką, atrasti savo kūrybiškumą, lengviau generuoti idėjas ir rasti atsakymus į sau užduodamus klausimus.