Sausas maistas šunims: kokį pasirinkti?

sausas maistas sunims

Šunims skirto sauso pašaro pasirinkimas šiandien yra kaip niekada platus, tad nieko stebėtino, jog ne visada yra paprasta atrasti patį tinkamiausią. Į klausimą, koks yra geriausias šunų sausas maistas, būtų galima atsakyti labai paprastai: tai – tas pašaras, kuris geriausiai tinka konkrečiam gyvūnui. Kartais tenka išbandyti ne vieną rūšį, kol galiausiai pavyksta atrasti tą vienintelį, tačiau tuomet, jei atsižvelgsite į keletą svarbių kriterijų, rasti tinkamiausią pasirinkimą bus gerokai paprasčiau. Taigi, nuo ko pradėti?

Atsižvelkite į individualius augintinio poreikius

Pirmiausia atsižvelkite į tai, kokiems šunims yra skirtas pašaras: jauniems, suaugusiems ar senjorams (vyresniems nei 8 metų šunims). Sterilizuotiems augintiniams naudinga parinkti specialų pašarą: jame yra mažiau kalorijų, todėl optimalaus kūno svorio palaikymas tampa paprastesnis. Jei pastebite, kad augintinis yra alergiškas tam tikroms sudėtinėms pašaro dalims (pavyzdžiui, vištienos baltymams), ieškokite tokio pašaro, kuriame nėra konkrečių alergenų. Taip pat naudinga žinoti, kad alergija gali pasireikšti ne tik gyvulinės mėsos baltymams, bet taip pat ir grūdams ar sojai.

Analizuokite sauso pašaro sudėtį

Nors šiandien galime pamatyti daugybę įvairių pašarų reklamų, tačiau neapsigaukite: jei reklamoje yra teigiama, kad vieno ar kito gamintojo pašaras neabejotinai yra pats geriausias, tai nebūtinai yra tiesa. Kiekvieno šuns šeimininkas turėtų atlikti „namų darbus“ ir išanalizuoti įvairių pašarų sudėtį. Geriausia rinktis tokį pašarą, kurio sudėtyje yra kuo daugiau mėsos (jei tai yra pagrindinė sudedamoji dalis, ingredientų sąraše mėsa yra minima pirmiausiai), o kitų ingredientų sąrašas yra ganėtinai aiškus ir ne per ilgas. Jei kiltų dvejonių, visada galite pasitarti su profesionaliais konsultantais, kurie tikrai nepagailės naudingų patarimų.

Atkreipkite dėmesį į baltymų kiekį

Jei sausame pašare yra didelis baltymų kiekis, tai gali  lemti alerginę reakciją: gali gausiai traiškanoti augintinio akys, šuo gali smarkiai kaisytis ar nuolatos laižyti kailį, ir t.t. Būtent todėl naudinga žinoti, kiek maždaug baltymų turėtų būti sausame pašare: augantiems šuniukams labiausiai tiks tas pašaras, kuriame yra apie 28 proc., baltymų, suaugusiems šunims pakanka tokio sauso maisto, kuriame yra 18-25 proc. baltymų, o aktyviai sportuojantiems šunims ir maitinančioms kalėms tiks toks pašaras, kuriame yra 25-35 proc. baltymų.

Kur įsigyti sauso maisto šunims?

Kartais tinkamiausio sauso pašaro yra ieškoma įprastose maisto prekių parduotuvėse, tačiau tai tikrai nėra pati geriausia mintis. Deja, prekybos centruose dažniausiai siūlomas tik ekonominės klasės pašaras, kuriame yra tik labai nedidelė dalis mėsos. Pradėjus analizuoti sudėtį gana dažnai paaiškėja, kad sudėties pagrindą sudaro grūdai, todėl toks pašaras augintiniui tikrai nėra pats tinkamiausias. Jei siekiate išrinkti tikrai gerą sausą pašarą, kuris jūsų augintiniui puikiai tiktų, vertėtų apsilankyti fizinėse ar internetinėse specializuotose gyvūnų prekių parduotuvėse.

Prie naujojo pašaro pratinkite palaipsniui…

Net jei manote, kad dabartinis pašaras augintiniui netinka, prie naujojo pratinkite palaipsniui: pirmąją savaitę įmaišykite tik ketvirtadalį naujojo pašaro, antrąją savaitę naujojo pašaro kiekį padidinkite dar ketvirtadaliu, o po mėnesio augintinis valgys vien tik jam naująjį maistą. Jei pašaras bus pernelyg staigiai pakeičiamas nauju, tai gali lemti virškinimo sutrikimus, pilvo pūtimą, ir t.t.