Biologinis vertinimas – retenybė?

Visiems puikiai pažįstama yra turto vertinimo sąvoka. Populiariausi yra nekilnojamojo bei kilnojamojo turto vertinimai. Nekilnojamo turto vertinimas gerai suprantamas visiems ir dažniausiai naudojamas norint parduoti ar išnuomoti namus, butą, pramonės patalpas, žemės sklypą ar mišką. Ši paslauga yra reikalinga taip pat dokumentų reikalaujantiems procesams, pavyzdžiui antstoliams, teismų bylom, arba net draudimo ar kredito pardavėjams. Kadangi turto vertinimas yra procesas, kuris ne tik nustato kainą, tačiau ir pateikia vertę įrodančius dokumentus.  Taip pat populiarus tampa kilnojamojo turto vertinimas. Kilnojamam turtui priklauso visas turtas, kurį galima perkelti iš vietos į vietą, nesumažinus jo vertės, pavyzdžiui: transportas, pramoninės, elektros, ūkinės prekės, kompiuterinė technika, brangiųjų metalų gaminiai, verslas, vertybiniai popieria bei kiti. Tiek nekilnojamam tiek kilnojamam turtui tinkamai įvertinti patariama rinktis profesionalų pagalbą, kurią siūlo vertintojas.lt.

Mažiau girdėtas yra biologinio turto vertinimas. Ši paslauga nėra nauja, tačiau Lietuvoje dar nepopuliari. Biologiniam turtui priskiriami visi augalai bei gyvūnai priklausantys jūsų įmonei. Augalų ar gyvūnų vertinimas naudingas ne tik norint juos parduoti arba dėl asmeninių priežasčių, tačiau ir tuomet, kai reikia pateikti konkrečius, įrodančius turtą, dokumentus teismui arba kitoms teisėsaugos instancijoms. Biologinio turto vertinimas reikalingas ūkininkams ar kitiems su augalais ar gyvūnais susijusiais verslininkais, rašant projektus paramai gauti, finansinėms ataskaitoms vesti. Profesionalūs turto vertintojai taip pat gali pagelbėti gauti kreditą, kadangi jie ne tik pateiks turtą įrodantį dokumentą, tačiau ir suteiks informacijos į kurias įstaigas geriausiai kreiptis.  Biologinio turto vertinimo gali prireikti ir kultūros puoselėtojams, zoologijos ar botanikos sodų steigėjams. Dažniausiai yra vertinami gyvūnai, gyvuliai, paukščiai, žuvys, egzotiniai gyvūnai, augalai.

Taigi, laikui bėgant viskas, kas supa žmogų, pavirsta jo turtu. Kai kurio turto vertė didėja, kai kurio mažėja. O didėjant prekių įvairovei rinkoje, nustatyti jos kainą darosi vis sunkiau, tam ir dirba turto vertintojai, kad galėtų greitai išspręsti šį reikalą.