Kaip rūpintis regėjimu ištikus pandemijai?

Jeigu prieš metus mums būtų kažkas pasakęs, jog būsime priversti visą savo laiką leisti namuose, tikriausiai būtume nusijuokę ir pagyrę puikią jų vaizduotę. Visgi, realybė gražaus sapno nė iš tolo neprimena – visą pasaulį sukaustė pandemija, o mūsų judėjimą ir laisvalaikį užgniaužė karantinas. Kaip niekad daug laiko praleidžiant namuose prieš kompiuterių ar televizorių ekranus bei laikydami mobiliuosius telefonus rankoje, nuo kurių skleidžiamų mėlynųjų šviesos spindulių, kenčia mūsų regėjimas. Tiesa, mūsų rega prastėja ir nuo daugelio kitų veiksnių, tačiau kaip reikėtų tinkamai ja rūpintis vis dar siaučiant pandemijai?

Akių ligų prevencija namuose

Gerai matyti yra taip pat svarbu kaip gerai girdėti, gebėti kalbėti ir liesti, visgi regėjimas yra vienas reikalingiausių jutimų, todėl rūpintis juo reikia taip pat atsakingai. Vienas paprasčiausių ir mažiausiai mūsų pastangų reikalaujančių aštraus regėjimo išsaugojimo būdų yra laiko, praleidžiamo prie išmaniųjų įrenginių, ribojimas. Vaikams šis laikas neturėtų viršyti valandos per parą, jaunuoliams – kelių valandų, o suaugusiems – iki penkių valandų. Žinoma, net ir užsidarius namuose negalime atsisakyti darbų, kuriems įvykdyti, reikalingas kompiuteris, todėl reikia reguliariai daryti pertraukas, atitraukti dėmesį nuo kompiuterio, pažvelgti pro langą ir pan. Taip pat telefonų, kompiuterių bei televizorių ekranai skleidžia regėjimui kenksmingą mėlyną šviesą, – ją prislopinti galima naudojant šią šviesą blokuojančius akinius ar ekranų uždangas.

Kai gydymas – neišvengiamas

Net ir labai stengiantis, tam tikrų regėjimo sutrikimų išvengti nepavyksta, o imtis juos spręsti reikia kuo greičiau, mat su laiku įvairios akių ligos bei ydos yra linkusios progresuoti, o negydomos gali reikšti ir visišką apakimą. Trumparegiškumas, toliaregiškumas ir astigmatizmas kamuoja tiek suaugusius žmones, tiek ir vaikus, tačiau pastariesiems dėl amžiaus regos korekcijos lazeriu procedūros dar nėra galimos. Pilnamečiai asmenys tiek gali drąsiai kreiptis į specialistus ir konsultuotis rūpimais regos išsaugojimo klausimais, planuoti lazerines operacijas. Visgi, geriau nedelsti, todėl profesionalios akių ligų gydymu užsiimančios klinikos dirba ir pandemijos laikotarpiu užtikrindamos saugų atstumą tarp gydytojų, personalo darbuotojų bei pacientų ir visų karantino reikalavimų laikymąsi.