Langų plovimo klaidos

Visi žino, kad reguliariai plauti langus yra labai svarbu, norint, kad namai būtų kuo šviesesni ir jaukesni. Bet dažnai langų plovimas laikomas sunkia ir neišvengiama pareiga. Be to, retai kuri namų šeimininkė rimtai susimąsto, kaip ši darbą atlikti kuo greičiau ir efektyviau. Todėl baigus valyti langus rezultatai dažnai nedžiugina. Langai lieka nešvarūs nepaisant įdėtų pastangų.

Visų pirma, taip atsitinka todėl, kad žmonės nežino, kaip teisingai plauti stiklus. Be to, valant langus labai dažnai pasitaiko tos pačios, tipinės klaidos. Todėl reikėtų su jomis susipažinti ir jų nekartoti dirbant – tada ir įdėtos pastangos nenueis veltui. 

Netinkami darbo įrankiai
Įprastas medvilnines šluostes stiklų plovimui naudoti galima, tačiau didelio efektyvumo tikėtis neverta. Reikėtų apsirūpinti įvairiomis efektyvesnėmis darbo priemonėmis: akytomis kempinėmis, vandenį sugeriančiomis mikropluošto servetėlėmis, dvipusiu valytuvu arba grandikliu, kur vienoje pusėje yra kempinė, kitoje – guminis grandiklis (jei įrankis turi teleskopinę rankeną – dar geriau, bus lengviau išvalyti aukštus langus).

Nenaudokite kietų kempinių, peilių ar kitų aštrių daiktų pridžiūvusiems nešvarumams pašalinti – jie gali subraižyti stiklus.

Netinkami plovikliai
Labai svarbu pasirinkti tinkamas buitinės chemijos priemones. Stiklams plauti neapsiribokite tik muiluotu vandeniu. Dar geriau, jei jį pakeisite kitais plovikliais, kurie nepalieka dryžių ir kurių nereikia daug kartų nuplauti švariu vandeniu. Apskritai reikėtų turėti du ploviklius: pirmasis – purškiklis alkoholio pagrindu – tinka stiklui valyti, antrasis – plastikiniams rėmams – minkštas, be kietų abrazyvinių dalelių, kad jiems nepakenktų. Medinius rėmus galbūt pavyktų nuplauti ir muiluotu vandeniu.

Nenuvalyti lango rėmai
Kai kurios namų šeimininkės mano, kad langų valymas yra tik paties stiklo plovimas. Kad langas tiesiog švytėtų, labai svarbu kruopščiai nuplauti viską: ir jo stiklus, ir rėmus, ir palangę. Jei turite plastikinius ar aliuminio langus, išvalykite visas drenažo angas, kur kaupiasi nešvarumai ir drėgmė. 

Neteisinga eilės tvarka
Ekspertai rekomenduoja pradėti nuo rėmų, prieš tai nuo palangių nuėmus visus daiktus. Jei pirmiausia nuplausite stiklus, o tada imsitės rėmų, stiklai vėl išsiteps dėl nutekėjusio vandens ar kitokio ploviklio ir jums teks pakartoti plovimo procedūrą.

Netinkamas oras
Jei už lango lyja, verčiau atidėti langų plovimą kitai dienai. Lietaus lašai paliks pėdsakus ant stiklo ir jį reikės valyti iš naujo. Langų plovimas saulėtu ar vėjuotu oru irgi nėra geriausias sprendimas. Krintant tiesioginiams saulės spinduliams, ploviklis ar vanduo per greitai išdžius ant stiklo ir paliks negražias dėmes. 

Geriausia plauti langus esant sausam, apniukusiam orui. Jei jums būtina atlikti darbą labai saulėtą dieną, pradėkite valyti langus toje namo pusėje, kur krinta šešėlis.