Savaitgalis Kopenhagoje ir TOP atradimai joje

Kopenhaga – viena brangiausių sostinių Europoje, kuri daugeliui tikrai nėra TOP norimų aplankyti vietų sąraše, nes ji nėra tokia „sexy“, kaip koks Paryžius, Roma ar Barselona. Vis dėlto, ji turi savo žavesio ir įdomybių (ir tai tikrai nėra vien undinėlė), be to, tai viena tų sostinių, kurią aplankyti labai panorėjus galima ir savaitgalio išvykos metu, tad nereikės papildomo laisvadienio darbe, o ir išlaidos bus ne tokios „kosminės“. Tad apie viską nuo pradžių ir iš eilės…

Aplankyti Kopenhagą mintis kilo pamačius gana nebrangius Ryanair skrydžio bilietus iš Kauno, be to ir laikas nuskridus panaudojamas gana optimaliai. Vos už 35 Eur žmogui į abi puses, apie 1 val. skrydžio ir tu jau čia. Diena, tiesa, prasideda tikrai anksti, bet va dar tik 8 val. ryto, o tu jau po pusryčių, pasidėjai nereikalingus lagaminus viešbutyje, tad pirmyn į trasą!

Apsistojome netoli stoties, rajonas tikrai nėra tipinis „stotinis“, be to, iš ten patogu tiek iki oro uosto per 15 min. nuvykti, tiek ir iki centro pėstute ar autobusu nukeliauti. Labai pasiteisino mintis įsigyti paros transporto kortelę, kuri kainavo vos 80 DKK. Su šia kortele galima atvykti iš oro uosto, važinėti po miestą autobusais bei metro (taip taupyti laiką ir kojas :)) ir netgi paplaukioti laiveliais (maršrutas 991 ir 992), kurie plaukia praktiškai tuo pačiu maršrutu, kaip ir daug brangiau kainuojantys ekskursiniai (o kanalai juk tie patys :)). Tradiciškai parsisiuntę Kopenhagos žemėlapį google offline ir prisižymėję daug žvaigždučių (t.y. lankytinų vietų) pradėjome kelionę. Daug žingsnių, pavargusios kojos ir dar daugiau įspūdžių:

Christianborg bokštas

Tai dalis Christianborg pilies, kurią galima lankyti ir ekskursijų metu, apžiūrėti karališkuosius kambarius, virtuvę bei visas kitas patalpas, kurios yra naudojamos Danijos karališkosios šeimos. Dėl laiko stokos ekskursiją viduje praleidome ir vietoje to, šiek tiek laiko skyrėme pastovėti eilėje prie lifto, nemokamai keliančio į bokštą. Užkilusi prisiminiau, kad jei tik yra galimybė, lankantis bet kuriame mieste, būtinai reikia nepraleisti progos apžiūrėti jį iš kuo aukščiau, tada atsiveria visai kitokia panorama.

„Church of our savior“ bažnyčios bokštas

Asmeniškai man, tai buvo vienas geriausių atradimų Kopenhagoje. Gal dėl to, kad nelabai daug apie jį domėjausi, tad ir lūkesčių per didelių neturėjau. Mums pasisekė, kad visiškai natūraliai prie jos atsidūrėme iki 15 val. ir nors iš toli jau matėsi net lauke nusidriekusi eilė, pamačiusi, kad bokšto viršuje galima vaikščioti iš išorės, nedvejodama ir net pasišokinėdama nuskuodžiau eilės link. Bokštas dirba iki 16 val., o mums atsistojus į eilę, paskutiniai lankytojai dar buvo priimti tik 5 min. Dalis lipimo yra viduje ir kuo aukščiau, tuo bokštas siaurėja, vos eina prasilenkti stačiais laiptais, kažkuria prasme priminė Trakų pilies siaurus praėjimus (labai rimtai, stambesni žmones ten sunkokai pralįstų), apima savotiškas azartas kuo greičiau pasiekti tuos laiptus, kurie tęsia vingius apie bokštą, bet jau iš išorės.

Christiania rajonas

Jį, visų pirma, apžiūrėjome iš viršaus nuo visai šalia esančio „Church of our savior“ bokšto, o aplankyti mintis kilo dėl jo kontraversiškumo. Rajonas garsėja tuo, kad yra lyg atskira respublika, kuri turi „savo įstatymus“, t.y. jų neturi: tik įėjus ore tvyro žolės kvapas, nes ji čia, pasirodo, legali (o gal tiksliau būtų sakyti, gyventojai nepasiduoda legalumams?), fotografuoti draudžiama, nes tiesiogine to žodžio prasme gali gauti į kaulus, aplinkui daug meno galerijų, parduotuvėlių ir smagių kavinukų, o pagrindinėje rajono gatvėje visiškai atvirai, kaip kokiame Kalvarijų turguje, prekiaujama žole ir hašišu. Kažkas piktinasi, kažkas žavisi, bet abejingų nelieka.

Nyhavn uostas

Taip taip, čia tas pats, kurio spalvotieji nameliai ant pakrantės puikuojasi beveiki kiekvienoje Kopenhagos nuotraukoje. Tai tiesiogine to žodžio prasme miesto širdis, pilna spalvų, žmonių, kvapų, šurmulio. Savo vietelę, tikiu, jame ras kiekvienas, ar tai būtų jūros gerybių restoranėlis su staltiese, ar jauki kavinukė su seile tįsti verčiančiais pyragaičiais, ar suolelis prie Nyhavn kanalo. M… Taip ir dingsta laikas prisėdus…

„Gasoline grill“ burgeriai

Čia buvo tikrų tikriausias atradimas! Skaniausi burgeriai, vidury miesto centro ir dar už gerą kainą – ar gali būti taip Kopenhagoje? Gali, kai žinai vietą, kur pietauti ateina net ir vietiniai, o pietų metu eilė per pusę gatvės. Bet pastovėti joje tikrai verta. Burgerių pasirinkimas nėra didelis, bet juos gamina greitai ir vietoje. Atradimas buvo ir pati vieta, nes pasirodo, pavadinimas „gasoline“ ne šiaip sau. Burgerių vieta yra įsikūrusi buvusios degalinės patalpose, o valgai juos atsisėdęs šalia kokio „naujo draugo“ prie vieno iš kelių stalelių lauke arba tiesiog ant bortelio. Na kaip degalinėj ???? Ir kam čia rūpi, kad nėra staltiesių ir visų kitų mandrybių, skonis yra didžiausia mandrybė!

Vandens taxi (numeriai 991 ir 992)

Juos, visų pirma, pamačiau žemėlapyje, kaip vandens kelio būdą, o vėliau plačiau perskaičiau informaciją internete. Puikus atradimas jie yra todėl, kad plaukioti jais galima turint dienos transporto kortelę, tai taip pat vienas iš būdų persikelti į skirtingas Kopenhagos salas bei apžiūrėti miestą pasiplaukiojimo metu. Be to ir plaukia jie beveik tokiu pat maršrutu, kaip ir turistiniai laiveliai, tai kelis kartus pigiau ????

Mūsų atradimai ir patarimai:

  • Kopenhaga, be abejonės, verta dėmesio, tad pasitaikius progai, griebkite pigius Ryanair bilietus ir apsilankykite joje bent savaitgalio išvykai. Pigu, t.y. apie 20 – 35 Eur už bilietą į abi puses iš Kauno;
  • Kas čia brangu, tai tikrai nakvynė – be 100 eur/nakčiai už kambarį (su pusryčiais, tiesa) sunkoka;
  • Verta įsigyti paros transporto kortelę (dažniausiai pakanka tos, kuri apima 3 zonas), nes su ja ne tik sparčiau judėsite po miestą ir ne taip pavargsite, bet ir gerokai sutaupysite;
  • Kopenhagoje nemažai bokštų, į kuriuos galima pakilti, iš jų atsiveria nuostabus sostinės vaizdas. Būtinai įlipkite nors į vieną iš jų;
  • Nemokamai kelia į „Christianborg“ bokštą, o sumokėti dėl paties lipimo ir vaizdų verta „Church of our savior“ (ji dirba iki 16 val, g.b. uždaryta jei labai vėjuota, dažniausiai paskutiniai lankytojai įleidžiami apie 15 val.);
  • Pietauti eikite į „food court“, kuriame didžiulis pasirinkimas įvairių virtuvių maisto, o tie, kas „nesilaiko dietos“ tikrai ras ką išsirinkti iš gausybės bandelių ir pyragaičiu daugelyje kavinukių visame mieste. Na ir blogiausiu atveju, visada yra „MC Donald‘s“ ir kiti įvairiausio maisto tinklai ????
  • Kopenhagoje labai populiaru daug laiko praleisti lauke (šnekučiuotis, ilsėtis, pietauti), tad geriausia ten lankytis kai jau viskas sužaliavę, pvz. nuo balandžio pabaigos.

Daugiau įdomių straipsnių: https://myliukeliones.lt/