Mitybos piramidės taisyklės

Visiems yra žinoma jog maistas yra būtinas gyvybei palaikyti. Tačiau ar pastebėjote jog vis dažniau maistas tampa pačiu didžiausiu malonumu? Didžioji dalis viso pasaulio gyventojų valgo tik išskirtinį, itin skanų maistą, kuris dažnai tampa didžiule prabanga. Visgi, labai dažnai maistas sukelia ir daugybę sveikatos problemų. Per dideliais kiekiais valgomas maistas, pradeda kauptis mūsų kūne kaip riebalų masė, kita dalis maisto sukelia rūgštingumą, o dar kita sukelia daugybę kitų ligų, tokių kaip cukrinis diabetas, vėžys ir t.t. Tam, kad sveiką gyvensena kontroliuoti būtų daug lengviau, daktarai bei mokslininkai sukūrė maisto piramidę (plačiau apie maisto piramidę: dietoscentras.lt. Joje išdėlioti produktai yra suskirstyti pagal grupes (angliavandeniai, daržovės, baltymai), kas padeda lengviau suvokti kaip tam tikri produktai yra susiję vienas su kitu.

Kokie yra mitybos piramidės veikimo principai?

  • Saikingumas valgant. Turbūt nustebsite, bet labai dažnai net sveiki produktai mums gali pakenkti jeigu jų suvartosime per daug. Taigi šiuo atveju, saikingumas yra esminis sveikos mitybos principas, kuris neleis augti svoriui.
  • Maisto įvairovė. Svarstote kodėl valgyti reikia įvairiai? Tikrai ne dėl to jog tam tikras maistas gali atsibosti. Valgant tuos pačius produktus mes negauname ir nepasisaviname visų reikalingų maisto medžiagų. Ypatingai, maisto įvairovė yra labai svarbi veganams bei vegetarams. Tik valgant įvairų, baltymų, angliavandenių bei kitų medžiagų turinį maistą, galima palaikyti normalią organizmo veiklą bei būsena ir savijauta apskritai.
  • Maisto subalansavimas. Tinkamai subalansuoti maistą nėra taip paprasta kaip gali pasirodyti. Maisto piramidė tai tik patvirtina. Labai svarbu subalansuoti baltymų, riebalų, angliavandenių bei kitų mineralinių medžiagų santykį jog jis nebūtų per didelis. Reiktų nepamiršti jog maisto medžiagų poreikis yra labai individualus kiekvienam žmogui. Jis priklauso nuo amžiaus, lyties, darbo pobūdžio, kraujo grupės.

Taigi, tam kad jūsų mityba taptų subalansuota, jums padės tinkamai parinkta mitybos programa. Jos pagalba maistas yra sudėliojamas į savaitės – mėnesio meniu, naudojantis maisto piramidės principu. Taip pat, maitinantis pagal sudarytą planą, galima nebesirūpinti tam tikrų maisto medžiagų trūkumu.

Plačiau apie mitybos programą, skaitykite ČIA.