Garsiausios lenkų kilmės asmenybės pasaulyje

Lenkai pasaulyje yra nemažai pasižymėjusi tauta. Kartu su LDK Lenkija buvo užvaldžiusi nemažai žemių, vystė mūsų kraštuose kultūrą, tapo Lietuvos vartais į Europą. Todėl nenuostabu, kad tokia talentinga ir praeityje pasiekusi tauta išleido į pasaulį ne vieną garsų žmogų. Lenkijos kilmės asmenybės yra pasiekę kine, muzikoje, mene, moksle. Jeigu ruošiatės skrydžiui į Lenkiją, ko gero įdomu, kokie gi pasaulyje žymūs lenkai?

  • Marie Curie – tai garsi, daug pasiekusi, pirmoji Nobelio premiją gavusi moteris. Tai lenkų-prancūzų kilmės mokslininkė, tapusi radiologijos mokslo pradininke. Kartu su savo vyru ji atrado net du cheminius elementus. Kadangi mokslininė tyrinėjo radiaciją, deja, nuo jos ir susirgo leukemija, kuri tapo jos mirties priežastimi.
  • Jonas Paulius II – ši asmenybė svarbi ne tik kaip popiežius svarbus visiems krikščionims. Šis popiežius gyveno sunkiais Šaltojo karo laikais ir buvo viena iš priežasčių, kurios padėjo Lenkijoje įveikti komunizmą.
  • Frederikas Šopenas- tai irgi lenkų-prancūzų kilmės kompozitorius, kuris Lenkijoje pripažintas genijumi. Jo fortepijono kūriniai ir šiandien skamba didžiosioje muzikos salėse.
  • Mikalojus Kopernikas – šis mokslininkas mums visiems žinomas jau iš gamtos vadovėlių. Tai vienas iš pirmųjų praregėjusių mokslininkų, paneigusių, kad žemė yra visatos centras. Tik vėliau šią teoriją galutinai išplėtojo G. Galilėjus.
  • Česlovas Milošas – nors šis garsus poetas gimė ir net gi baigė aukštąjį mokslą Lietuvoje, jo širdis priklauso Lenkijai, kuriai jis ir skyrė visą savo gyvenimą. Lenkijos širdyje Krokuvoje jis ir mirė.
  • Roman Polanski – tai visiems žinomas režisierius, aktorius, scenaristas. Jo tėvai buvo lenkė ir žydas, pagimdę sūnų Prancūzijoje, tačiau netrukus persikėlę į Lenkiją. Garsūs Polanskio kūriniai: ‘Chinatown”, “Pianistė”, “Rosemary’s baby” ir kiti.

Nekantraujate susipažinti su garsiausiomis Lenkijos asmenybėmis iš arčiau? Pigūs lėktuvų bilietai į Varšuvą, Lenkiją yra puikus būdas tai padaryti.