Bankroto administratorius: pagalba ištikus krizei

Šiais laikais bankrotas nieko nestebina. Daugelis įmonių, bendrovių kiekvieną visame pasaulyje bankrutuoja, tačiau kitas reikalas yra, kai bankrutuoja žmogus. Taip, Europoje ir visame pasaulyje fizinio asmens bankrotas tikrai nieko nestebina, o Lietuvoje tai dar retas dalykas. Kodėl? Kadangi žmonės turi nemažai skolų, tai jie pasirenka lengviausią kelią ir pinigus skolai padengti užsidirba užsienyje. O kas nenori eiti paprasčiausiu keliu, tie renkasi bankrotą. Taip, pripažinti to nėra lengva, tačiau norint galutinai išsivaduoti iš skolos gniaužtų tenka pasirinkti šį kelią. Paprastai yra dar vienas žmogus be skolininko, kuris padeda tvarkyti bankroto reikalus, o ir be jo mokėjimo planas bankroto laikotarpiu tikriausiai sunkiai vyktų.

Taigi fizinio asmens bankrotas neapsieina be bankroto administratoriaus. Tai asmuo atsakingas už sklandžią bankroto veiklą ir jos plano sekimą. Jei bankroto administratorius gerai atlieka savo darbą, yra profesionalus bei turi daug patirties, tuomet bankroto procesas praeina greičiau nei numatytą terminuose. Bankroto administratorius rengia projektą, kurio dėka yra sprendžiamos skolininko problemos.

Fizinio asmens bankrotas įstatymiškai leidžia asmens bankroto administratoriui kandidatuoti į vietą. Tad pats skolininkas gali susirasti administratorių ir jo kandidatūrą prisegti kartu prie asmens bankroto bylos. Žinoma, ir pats teismas gali pasiūlyti administratorių, jei fizinis asmuo to negali padaryti pats.

Bankroto administratorius prižiūri skolininką, jo visas įsipareigojimų istorijas. Taip pat rašo ataskaitas apie plano įgyvendinimą. Stebi, kad viskas eitų pagal planą, jį koordinuoja. Tik gerai koordinuojamas fizinio asmens bankrotas trunka trumpesnį laiką, nei jis yra priskirtas teismo.

Fizinio asmens bankrotas keliamas tik sąžiningiems žmonėms, o visi žino, kad nėra visi tokie ir sąžiningi, todėl bankroto administratorius ir yra toks svarbus asmuo šioje veikloje. Juk šioje procedūroje norimą atkurti fizinio asmens mokumą, tad tenka nemažai padirbėti, kad viskas būtų taip, kaip ankščiau.