Kokia muzika padeda mokytis?

muzika mokantis

Sakoma, kad produktyviam mokymuisi reikalinga tyla ir ramybė, nesukelianti jokių trukdžių mintims. Tačiau kai kurie nuo mokymosi tokioje aplinkoje gali jaustis taip, lyg tuoj išprotėtų nuo savo minčių. Arba atvirkščiai – kiti besimokydami taip nuobodžiauja, jog jau po keliolikos minučių jaučia kaip galva miegui svyra čia pat ant knygų. Tokiu atveju gera išeitis – muzikinis fonas, kuris ne tik netrukdytų susikaupti namų darbams, bet ir padėtų stimuliuoti mąstymą bei produktyvumą.
Štai keli patarimai norintiems išsirinkti tinkamą muziką mokymuisi:

  • Klasikinė muzika yra rami ir harmoniška, tad jos klausytis besimokant yra vienas geriausių pasirinkimų.
  • Yra ištirta, jog Mocarto muzika teigiamai veikia protinę veiklą, ypač vaikų. Pasirodo, bent keli mokslininkai atliko eksperimentus ir nustatė, kad Mocarto muzika turi teigiamą trumpalaikį efektą atliekant intelektines užduotis. Tai vadinama “Mocarto efektu”.
  • Tiems, kurie nemėgsta klasikinės muzikos, patariama klausytis šiuolaikinės ambientinės muzikos (angl. Ambient), taip pat tokių žanrų kaip nu-jazz, chill, trip-hop ir t.t – ji žmogaus psichiką veikia lygiai taip pat kaip ir klasikinė muzika.
  • Šio patarimo turbūt net nereikia: mokymasis – tai ne diskoteka, tad derinant knygą su muzika reikėtų palaikyti neaukštus decibelus.
  • Kartais net ramios muzikos melodija gali skambėti pernelyg intensyviai. Tokiu atveju galima internete susirasti lietaus, jūros ošimo ar tiesiog gamtos garsų takelių, kurie nuteiks raminančiai ir nukels mintis į kitą erdvę.
  • Mokantis nepatariama klausytis radijo. Laidų vedėjų intarpai, pokalbiai ar klausytojų skambučiai iškart susiurbs dėmesį ir išblaškys nuo pagrindinio tikslo – mokytis.
  • Prieš egzaminą, kontrolinį ar kitą atsiskaitymą galima paklausyti savo mėgstamą ar įkvepiančią dainą, tai suteiks pasitikėjimo savimi rašant atsiskaitymą ir sumažins stresą.