Kokia muzika buvo atliekama viduramžiais?

viduramziu muzika

Klasikinės muzikos, apie kurią iškart pagalvojame išgirdę jos skambesį, ištakos atrandamos tik Renesanso pabaigoje, kartu su pirmosiomis operomis. Tiems, kurie to nežino, turėtų kilti klausimas – o kokia muzika mėgaudavosi viduramžių žmonės? Yra dvi muzikos šakos, kurios vyravo šioje epochoje – bažnytinė ir pasaulietinė.

  • Bažnytinė muzika turėjo itin didelės svarbos viduramžiais, kadangi visa šio laikotarpio pasaulėžiūra buvo teocentristinė: mokslas, menas ir kultūra buvo neatsiejami nuo Dievo ir krikščionybės.
    Bažnytinė muzika būdavo atliekama bažnyčiose ir vienuolynuose. Mišių apeigose skambėdavo giesmės – grigališkieji choralai. Šį choralą atlikdavo vienbalsis vyrų choras. Būtent taip ji ir skamba – didelis vyrų būrys vienu balsu, dažniausiai aukštu tonu, vinguriuoja tam tikrą melodiją. Šiuo būdu buvo giedamos psalmės, o vėliau šiuo principu buvo pradėti kurti nauji tekstai ir melodijos, kuriuos sujungdavo į naują žanrą – garbinamąsias giesmes (himnus).
  • Pasaulietinė viduramžių muzika yra visai kitokio pobūdžio nei bažnytinė muzika. Iš filmų ar populiariosios kultūros dauguma turėtų atsiminti klajojančio viduramžių muzikanto įvaizdį, kuris tikrai nėra klaidingas stereotipas. Iš tiesų viduramžiais egzistavo iš miesto į miestą keliaujantys muzikantai. Pasitelkę tokius instrumentus kaip dūdmaišiai, fleita, arfa, būgnai šie klajokliai atlikdavo rūmų ar pilies gyventojams dainas apie meilę, akomponuodavo šokiams ar politinėms satyroms. Ši muzika siejama su riterių menu, kuris atsirado XII a. Riteriais tapdavo turtingi ir kilmingi kariai, kurie ne tik ėjo į žygius, bet ir kūrė poeziją, dainas apie savo žygius. Daugumai turėtų būti žinomas šių klajojančių muzikantų pavadinimas – trubadūrai.Įdomu, kad nors trubadūrai buvo kilmingi, jų dainas mintinai išmokdavo ir jų ginklanešiai bei tarnai, kurie po to šią muziką perdainuodavo žemojo luomo muzikantams – žonglieriams, špylmanams, menestreliams. O šie savo ruožtu dainas toliau populiarindavo tarp kitų nekilmingųjų miestiečių.

Muzika populiari iš šiais laikais, tačiau laikui bėgant atsirado įvairiausių naujų muzikos stilių bei atlikimo būdų. Norint tai įvaldyti reikalingos ne vienus metus trunkantys muzikos kursai apie pasirinktą instrumentą ar vokalo valdymą. Tai puikiai galima padaryti Modernioje Muzikos Studijoje.