Kokios muzikos klausytis nėštumo metu?

muzika nestumo metu

Besiformuojantis motinos pilve vaisius gali girdėti aplinkos garsus jau būdamas 16-os savaičių. Dar šiek tiek ūgtelėjus iki 24-os savaitės jau susiformuoja kūdikio ausytė. Tad visai ne mitas tai, jog dar iki gimstant kūdikiui jam nemažai įtakos daro garsai, kuriuos jis išgirsta iš motiną supančios aplinkos. Kokia muzikos galia besiformuojančiam kūdikiui, motinai ir kokių garsų nėštumo metu klausytis geriausia?

  • Svarbu, kad muzika patiktų ir motinai, ir kūdikiui: jei motina jausis gerai klausydama pasirinktos muzikos, vaikas taip pat nepatirs streso. Žinoma, jeigu mama užkietėjusi „rokerė“, reikėtų tokios muzikos klausytis bent jau negarsiai.
  • Rami muzika nėštumo metu užtikrins kūdikio ramybę jam gimus: būdamas pilve kūdikis ne tik girdi sklindančią muziką, bet ir ją atsimena. Taigi, jei nėštumo metu klausytas ar dainuotas ramias melodijas mama taip pat leis vaikui jau gimus, tikėtina, jog jis užmigs ramiau – jos jam primins apie šiltą ir jaukią būseną motinos pilve.
  • Klasikinė muzika – geriausia: ištirta, jog klasikinė muzika vaisių veikia geriausiai. Vivaldžio, Mocarto ir kitų klasikų kūriniai yra dinamiški, tiek intensyvūs, tiek ramūs. Tai supažindins negimusį kūdikį su pasaulio garsų įvairove ir spalvingumu.
  • Mama turi ir pati dainuoti: motina turėtų dainuoti taip pat ir dar negimusiam vaikeliui. Kūdikis girdės ne tik iš išorės sklindančią mamos dainą, bet ir iš vidaus, per jos balso stygas, diafragmą atvirpančius tonus, kurie prisidės prie turtingos melodijos. Lopšinės kūdikiui ugdo saugumo ir pasitikėjimo jausmą, tad nederėtų moderniais laikais pamiršti ir lopšinių.
  • Reikėtų vengti monotoniškų ar įkyrių garsų: kūdikius monotoniški ar įkyrūs garsai gali paveikti lygiai taip pat neigiamai, kaip ir suaugusius. Nuolatinis triukšmas taip pat gali turėti įtakos būsimo vaikelio klausai ir psichikai.