Kaip išmokti groti gitara?

kaip ismokti groti gitara

Gitara – tai gan universalus instrumentas, kuriuo gerai įgudus galima groti tiek sunkųjį roką, tiek klasikinę gitaros muziką. O ir išmokti gitara nėra taip sunku, kaip kitais instrumentais, tiek mokantis savarankiškai, tiek vaikštant į gitaros pamokas su profesionaliu mokytoju. Vos perpratus pamatinius grojimo šiuo instrumentu principus, mokymasis eisis tik sklandžiau – svarbiausia turėti noro, valios ir, aišku – kantrybės.

1. Susipažink su gitaros dalimis: nesvarbu, ar gitara elektrinė, ar akustinė – jos pagrindinės dalys sutampa, tai korpusas, grifas, stygos ir galva. Grifas yra suskirstytas į skyrius – ladus, ties kiekvienu iš jų spaudžiant stygą ir per ją braukiant išeis vis kita nata. Stygos nuo viršaus iki apačios rikiuojasi plonėjančia tvarka. Kuo plonesnė styga – tuo aukštesnis tonas.

2. Pradėk nuo lengviausių akordų: jeigu neplanuoji tapti profesionalu, o žadi pradžiai pasitenkinti išmokęs keletą mėgstamų dainų, tau visiškai pakaks pradėti nuo akordų. Pagrindiniai jų yra C, A, G, E, D. Daug pop dainų susideda iš būtent šių akordų kombinacijų.

3. Išmok taisyklingai spausti stygas: grojant gitara ypač svarbu švarus skambesys. Jis priklauso nuo to, ar pirštai spaudžia tas vietas, kurias ir reikia spausti norint išgauti akordą. Nešvarus garsas išeina, jei yra nors truputį kliudoma nereikalinga styga arba jei ne iki galo nuspausta reikalinga styga. Neskubėk mokytis naujų akordų, kol pirmieji skamba nešvariai.

4. Praktikuokis braukimą: stygų braukimas taip pat reikalauja šiek tiek praktikos ir ritmo pojūčio – pradėk nuo švelnių braukimų, vėliau gali išbandyti ir greitesnius rimtus.

5. Neišsigąsk skaudančių pirštų: nėra muzikanto, kuris pradėjęs mokytis groti gitara nebūtų jautęs pirštų skausmo. Užsispyrėliai neretai „pragroja“ pirštus iki kraujo – to tikrai reikėtų išvengti, nes kol užgis žaizdos pamirši viską, ką buvai išmokęs. Pajutęs pirštų skausmą, daryk dienos ar dviejų pertraukas – šitaip po poros mėnesių pirštų pagalvėlės pasidengs kieta oda ir grojimas gitara taps vienu malonumu.

Gitara, kaip ir kiti instrumentai reikalauja daug laiko ir pastangų norint groti profesionaliai. Mokytis galima savarankiškai, tačiau efektyviausi rezultatai pasiekiami su profesionalų pagalba. Tam puikiai tinka pasinaudoti profesionalių mokytojų pagalba Modernioje Muzikos studijoje Vilniuje, Kaune ir Šiauliuose ar internetu.