Kaip kolekcionuoti pašto ženklus?

kaip kolekcionuoti pašto ženklus

Pašto ženklų kolekcionavimas yra vienas populiariausių pasaulyje hobių, kuris pradėjo plisti vėlyvajame 19 a., kartu su sparčiu pašto paslaugų augimu. Šiais laikais pastebimas ryškus pašto ženklų kolekcionavimo nuosmukis, kadangi internetas suteikė galimybę siųsti laiškus kitiems vos keliais paspaudimais kompiuteryje. Nepaisant to, yra žmonių, kurie ir šiandien vis dar žavisi pašto ženklais ir juos kolekcionuoja.
Pašto atributikai tyrinėti ir kaupti yra paskirta visa atskira sritis – filatelija. Filatelistai renka ir analizuoja ne tik pašto ženklus, bet ir ženklinius vokus bei specialius antspaudus iš visų laikų.

Pašto ženklų skirstymas

Norint pradėti kaupti pašto ženklus pirmiausiai reikia suvokti, kaip pašto ženklai yra skirstomi. Pašto ženklai sisteminami pagal istorinius ir geografinius aspektus. Kolekcionierius domina, iš kurio laikmečio ir kurios šalies yra pašto ženklai. Smulkesnis pašto ženklų kategorizavimas jau gali būti siejamas su objektais, vaizduojamais ant pašto ženklų, kurie tradiciškai būna laivai, žirgai, paukščiai, valstybių vadovai, karaliai, karalienės ir panašiai.

Papildomi įrankiai pašto ženklų kolekcionavimui

Pašto ženklų kolekcionavimui gali prireikti papildomos įrangos. Pirmas daiktas, be gali būti sunku apsieiti renkant pašto ženklus yra ženklų albumas, kurį sudaro permatomi plastikiniai puslapiai su kišenėlėmis, skirtomis pašto ženklams sudėti.
Antras pravartus įrankis – filatelinis pincetas, skirtas suimti pašto ženklui, kad jo nereikėtų čiupinėti pirštais ir taip rizikuoti jį ištepti ir sugadinti.
Pagal poreikį filatelistai taip pat naudojasi padidinamuoju stiklu, kad lengviau įžvelgtų pašto ženkluose vaizduojamų paveikslėlių detales.

Tai pagrindiniai pašto ženklų kolekcionavimo aspektai. O kokia tvarka ženklai bus sudėlioti – pagal šalį, temą, spalvą ar dydį – tai jau kolekcionieriaus vaizduotės ir sumanymo reikalas.