Automobilių kolekcionieriai – reti dinozaurai

Kolekcionavimas tai vienos rūšies (arba turinčių bendrą požymį) daiktų tikslingas kaupimas. Tie daiktai dažniausiai nebenaudojami pagal paskirtį, tačiau turi meninę, istorinę, mokslinę arba komercinę paskirtį. Nuo paprasto rinkimo kolekcionavimas skiriasi preciziška tvarka, sistemingumu, informacijos apie renkamą daiktą tyrimu, kolekcijos apipavidalinimu, saugojimu ir kartais panaudojimu kultūros švietimo tikslams. Kai kurios kolekcionavimo rūšys net turi atskirus pavadinimus: pašto ženklų kolekcionavimas – filatelija, banknotų ir istorinių dokumentų – bonistika, monetų – numizmatika…

Automobilių kolekcionavimas yra prabangus hobis. Pasitelkę į pagalbą draudimo skaičiuoklę (https://draudimas.ld.lt/draudimas-internetu) galime įsivaizduoti kiek mums kainuotų senovinių – retro arba naujausių automobilių išlaikymas jei mes jais norėtume pasipuikuoti keliuose. Pradedantiems automobilių kolekcionieriams patariama kolekcionuoti dėl aistros šiai veiklai, o ne dėl komercinių tikslų. Nors kai kurie visgi į kolekcionavimą žiūri kaip į investiciją. Tokiu atveju reikia gebėti nuspėti rinkos tendencijas, nusimanyti mechanikoje ir būti geru sandėrių sudarinėtoju.

Įsivaizduojame, kad automobilių kolekcionieriai turėtų būti labai turtingi ir įtakingi, o jų vardai galbūt net nelabai žinomi visuomenei. Vienas iš žymiausių pasaulio kolekcionierių – Nick Mason (70 metų). Negirdėtas vardas? Pink Floyd grupę žino ar bent yra girdėję visi, ir melomanai ir muzikos profanai. N. Mason legendinių Pink Floyd’ų būgnininkas ir mašinų kolekcionierius, pirmenybę teikiantis itališkiems sportiniams automobiliams. Jo kolekcijoje: Aston Martin LM18, Bugatti T35, Ferrari 250GTO, McLaren F1, Porsche 962 ir kt. Ralph Lauren (758 metai) – mados dizaineris ir filantropas turi daugiau nei 60 automobilių kolekciją, kurią sieja greičio, stiliaus ir grožio kriterijai. Ši kolekcija išties ekscentriška: visos mašinos raudonos spalvos, eksponuojamos ant baltų platformų, kurios stovi specialiai įrengtame juodų grindų garaže.

Automobilių kolekcionieriai – reti dinozaurai

 

Turtingiausias Indijos žmogus – Mukesh Dhirubhai Ambani (57 metai) – turi matyt jau virš 168 automobilių savo kolekcijoje. Taip pat jam priklauso didžiulė privati rezidencija (Antilia) Mumbai mieste, Indijoje. Ir dar keli laimingieji turintys galimybę į specialiai pastatytą garažą kartas nuo karto įvaryti naują automobilį.