Stalo teniso pradžiamokslis

teniso stalas

Jau kuris laikas tiek pasaulyje, tiek Lietuvoje sparčiai populiarėja stalo teniso žaidimas. Specifinis, itin aktyvus užsiėmimas yra žaidžiamas ne tik mėgėjų, tačiau ir profesionalų, kurie stalo tenisą laiko tikrų tikriausia, didelės ištvermės ir žaibiškos reakcijos reikalaujančia sporto šaka. Iš tiesų, šio žaidimo esmė – kuo greičiau atmušti kamuoliuką priešininkui tam tikrose nurodytose ribose. Ypatingai lengvas kamuoliukas, specialus stalo teniso stalas, tinklelis bei lengvos, beveik apvalios formos raketės – tai viskas, ko gali prireikti nusprendusiems išbandyti šį žaidimą. Tačiau priemonių turėjimas dar nereiškia, jog žaidimas bus vykęs ir smagus. Kaip ir kiekvienas laisvalaikio praleidimo būdas, taip ir stalo tenisas, turi savas taisykles, kurias reikėtų žinoti, suprasti bei, žinoma, jų paisyti.

Dabar profesionalūs stalo tenisininkai teigia, jog šis žaidimas yra suagresyvėjęs: jis tapo tarsi savotiška kova dėl iniciatyvos. Tai reiškia, jog pagrindiniai žaidėjai (dažniausiai žaidžia du žaidėjai, vienas prieš vieną) niekada negali atsipalaiduoti, jiems privaloma išlaikyti sukoncentravus žvilgsnį į kamuoliuko mušimo ir lėkimo trajektoriją, antraip, jis nukris ant žemės ir žaidėjas pralaimės.

Taigi, svarbu:
– visuomet būti pasiruošus puolimui;
– stengtis iš priešininko perimti iniciatyvą ir jį pastatyti į nepatogią padėtį;
– mėginti varžovui pasuoti smūgius, kurie būtų stiprūs, tikslūs ir sunkiai atmušami;
– nevengti lanksčių judesių, pozų, nuolat kiek pasilenkus į priekį judėti, o ne stovėti vienoje vietoje.

Kitas svarbus dalykas yra žaidimo technika – nors stalo teniso stalas yra visais atvejais beveik toks pat, tai nereiškia, jog žaidėjui būtina kopijuoti kokį nors profesionalų tenisininką bei rakete smūgiuoti tik taip, kaip jis. Visiems svarbu atrasti būdų ir metodų, kaip kiekvienam yra patogiausia atmušti, paduoti kamuoliuką.

Teniso stalas turėtų būti patogus bei saugus, kad žaidėjai jaustųsi gerai prie jo, nebijodami susižaloti į aštrius kampus. Todėl patariama žaisti tik prie guma apvedžioto stalo teniso stalo. Jis turėtų tvirtai stovėti, nesijudinti, jo paviršius privalo būti lygus, nebanguotas. Jei visa tai atitinka numatytus reikalavimus, galima smūgiuoti – svarbus padavimo greitis, jėga, kamuoliuko skridimo kelias. Stebėkite ir stenkitės įvertinti šiuos parametrus ir pamatysite, kaip greitai pavyks sėkmingai įsižaisti ir net laimėti.