Linksmybės ant batuto – pomėgis, susijęs su sveikata

batutai

Nors batutai dažniausiai yra siejami su vaikais ir vaikystės pramogomis, vis daugiau žmonių batutus atranda jau kiek vyresniame amžiuje. Tame nėra nieko bloga, priešingai, profesionaliais NASA tyrimais buvo nustatyta, jog šokinėjimas ant batuto gali atstoti aktyvią mankštą ar net tapti treniruotės alternatyva. Kodėl batutai prie namų, specialiuose pramogų parkuose ar kitur yra itin naudingas dalykas? Kaip šis pomėgis siejasi su mūsų sveikata bei gera savijauta?

Pirmieji profesionaliai batutus tyrė astronautai

Amerikos kosmoso agentūra NASA prieš kurį laiką oficialiai pranešė, jog batutai gali būti naudojami astronautų reabilitacijos programoje. Mokslinių tyrimų duomenimis, buvimas beorėje erdvėje iš kosmonautų atima net 15 proc. raumenų masės, o šokinėjimas ant batuto padeda vėl ją susigrąžinti. Buvo lyginama kosmonautų treniruočių efektyvumas ant bėgimo takelio bei ant batutų: vienareikšmiškai laimėjo batutai. Jų efektingumas, lyginant su bėgtakiais, buvo net 68 proc didesnis. Siekiant nepakenkti ir taip išretėjusiems kosmonautų kaulams, jiems buvo rekomenduojamas šokinėjimas ant batuto. Tai – daro kur kas mažesnę įtaką nugarai, raiščiams bei sąnariams. Nustatyta, jog po pusvalandžio smagaus šokinėjimo ant batuto kaulų bei raumenų masė kaip mat atsikuria.

Pagal NASA gautus tyrimų rezultatus medikai batutus labai greitai pradėjo taikyti ir ligonių gydyme, ypatingai su kaulais bei raumenimis problemų turintiems žmonėms. Batutai pacientams leidžia sustabdyti kaulų retėjimo procesus, vėliau nesusergama osteoporoze. Negana to, batutai suaktyvina medžiagų apykaitą bei degina kolorijas.

Pomėgis, išaugęs iki tikrų akrobatinių triukų

Tiems, kuriems neužtenka ant batuto pašokinėti dėl savo sveikatos, dažnai būna suintriguojami profesionaliais batutais bei ant galimybe ant jų atlikti įvairiausius triukus. Profesionalūs batutai nuo paprastų skiriasi tuo, jos jie turi apsauginį tinklą, apsaugantį nuo nelaimingų nutikimų ir susižalojimų. Ant batuto išmokus pagrindinius, visai paprastus pratimus, galima pereiti ant sudėtingesnių, derinti įvairias šokinėjimo technikas, įtraukti suktukus. Įvairūs salto labai dažnai tampa vienu iš didžiausių jaunų vaikinų hobių, o tokio įgūdžio treniravimas ant batuto leidžia jiems ne tik dailinti kūno formas, tačiau ir įrašyti video, kuriais vėliau gali pasigirti ne tik savo draugams, bet ir dideliai daliai interneto vartotojų „YouTube“ kanale.