Vijoklinių augalų priežiūra

Nieko nėra gražiau sode, kaip per tvorą ar sieną išsivaikščiojęs vijoklis, pilnas nuostabių ir spalvingų žiedų. Nors kartais šis miestuose ir patampa parazitu, dėl kurio imta irti ir pūti sienos, tačiau asmeniniame kieme vijoklis gali būti ir pavėsis, ir tiesiog puošmena. Vijokliai arba šliaužiantys augalai, tai tam tikra augalų grupė. Šiai priklauso augalai, kuriuos naudoja vertikaliajam želdinimui. Tai reiškia, kad šie augs būtent ant tvorų, sienų, terasų, vyniosis aplink stulpus ir balkonus, o kartais sodinami vejoje, kur vėliau bus formuojamos kolonos ir kitokios figūros. Jei susidomėjote vijokliniais augalais, prieš imantis jų auginimo, vertėtų išmokti kuo daugiau apie vijoklinių augalų priežiūrą, kad bandymas užaugint savo paties vijoklį būtų sėkmingas.

Prieš sodindami savo pasirinktą vijoklinį augalą, pasidomėkite šio priežiūros sąlygomis. Tai svarbu dar prieš sodinant šį į žemę. Vieni gali mėgti tiesioginę ir nuolatinę saulės šviesą, o štai kiti gali puikiai jaustis ir tiesiog pavėsyje. Svarbu, taip pat, pagalvot, ar šie kai sužydės tiks ir gerai atrodys jūsų pasirinktoje vietoje. Vijoklių būna visokiausių, vieni duoda didelius žiedus, kiti – vaisius, tad viskas priklauso nuo to, ko Jūs norite. Kai, kurie vijokliai į atramas kabinasi savo orinėmis šaknimis, kiti tiesiog vyniojasi aplinką jas. Yra net tokių, kurie prisitvirtina savo specialiais ūseliais. Kokios rožės gali tam naudoti savo spyglius. Svarbiausia, kad Jūsų atrama gebėtų išlaikyti patį augalą, ši neturi būti pasenusi, suskilinėjusi ar pradėjusi pūti. Jeigu leisite vijokliui apsivynioti ant prastos atramos, ši gali neatlaikyti, taip neteksite ir vijoklio, ir atramos. Jeigu nenorite, kad Jūsų vijoklis visiškai neužželtų ant visos atramos (galbūt norite kad pro eitų nedidelis kiekis šviesos) pasistenkite karts nuo karto apgenėti augalą.

Vijokliai yra nuostabūs augalai, turintys tam tikro savitumo ir tik jiems būdingo išskirtinumo. Tai ganėtinai romantiškas augalas, jis mėgiamas ant kolonų, terasose, suteikia joms netgi pasakišką jausmą, o ypač kai išskleidžia žiedus. Tai yra ir praktiškas augalas suteikiantis pavėsį ir vaisių. Tad jei manote, kad vijoklis yra būtent Jūsų kiemui, būtinai išmokite viską apie vijoklinių augalų priežiūrą ir greitai galėsite grožėtis vijoklio žiedais ir pas save.