Citrusinių augalų priežiūra

citrusiniu augalu prieziura

Turbūt dauguma yra dar vaikystėje išbandę eksperimentą – iš citrinos paimdavo keletą sėklučių ir bandydavo šias daiginti į mažus medelius. Tai padaryti labai sunku nebūdavo, kai kurie ligi šiol džiaugiasi savo asmeniniais citrinų medeliais. Tačiau jeigu Jūs šį kartą nebenorite tik eksperimentuoti su citrinos medeliu, bet auganti tikrus citrusinius augalus, vertėtų apie tai pasidomėti šiek tiek daugiau, kadangi šie yra visiškai kitokie nei vietiniai augalai ir reikalauja ne tik kitokių sąlygų, bet visiškai kitokių žinių, būtent apie citrusinių augalų priežiūrą.

Šį kartą prieš pasisodinant citrusinį augalą, geriau pradėti visgi ne nuo vienos sėklytės sodinimo, kadangi šie sėjinukai pražys tik po 10 metų. Geriau tada augalą skiepyti arba nupjauti nuo derančio medžio. Taip verta daryti todėl, kad žinosite, jog jūsų pasodintas auginukas tikrai duos vaisių ir kur kas greičiau užderės. Citrusiniai vaisiai paprastai išsilaiko iki nulinės temperatūros, tačiau tiek žiemą, tiek vasarą jiems nuolatos yra reikalinga, šviesa, saulė ir šiluma, tad savo citrusinį augalą komponuokite ten, kur jis sulauks didžiausio kiekio šviesos, laikykite augalus ties rytine arba vakarine palangėmis. Žiemą galite palikti augalą ir ant pietinės palangės. Optimaliausia kambario temperatūra turi būti maždaug 18-25 laipsnių šilumos. Atėjus žiemai – palikite savo citrusinius augalus patalpoje kur temperatūra vyrauja 5-14 laipsnių šilumos, taip augalas pereina į tam tikrą ramybės būseną. Šis nereikalaus tuo metu didelio apšvietimo. Jeigu augalas bus laikomas 18-22 laipsnių šilumoje, tada pasistenkite, kad šis gautų į dieną papildomas 3-4 valandas šviesos.

Apie citrusinių augalų priežiūrą

Keli patarimai

Auginant citrusinius augalus jiems reikia suteikti didelį kiekį drėgmės, kartais juos apipurkšti distiliuotu (gali būti ir lietaus, svarbu šis būtų minkštas) vandeniu, žiemą galite tai daryti tirpintu sniegu iš lauko. Pati geriausia trąša citrusiniams augalams yra specialūs citrusiniai mišiniai, taip pat galima naudoti arklių mėšlą arba vietoj jo tiesiog mineralines trąšos su mikroelementais. Geriausia citrusinius augalus laikyti vazonuose, pastebėta, kad puikiausiai jie laikosi mediniuose. Pasižiūrėkite, kad šiame būtų bent 3-5 drenažinės skylės. Žinodami šiuos dalykus apie citrusinių augalų priežiūrą, jau turėsite tam tikrą pagrindą ir galėsite išbandyti jėgas.