Baristos patarimai: tinkama kavos aparato priežiūra

Baristos patarimai tinkama kavos aparato priežiūra

Dažnam baristos (profesionalaus kavos gamintojo) darbas asocijuojasi vien su kavos gamyba ir jos pateikimu. Tačiau šios profesijos atstovai atlieka daug daugiau pareigų, kurių viena – kavos aparato priežiūra. Profesionaliam kavos gaminimui skirta įranga yra itin brangi ir vertinga, todėl būtina skirti pakankamai dėmesio. Be to, kavos kokybė priklauso nuo to, ar švarūs bei kaip prižiūrimi yra kavos aparatai kavinėms, todėl tai daro įtaką visam klientų aptarnavimui. Tad kokius patarimus gali duoti sėkmingi baristos?

Visų pirma, būtina palaikyti tvarkingą kavos ruošimo aparatą visą darbo laiką, nes kitu atveju bus sugadintas kavinės įvaizdis, bet ir pateikiama prastesnės kokybės kava. Kad taip neatsitiktų, reikia apsirūpinti tinkamomis priemonėmis, kaip, pvz., šluostės. Be jų išsiversti neįmanoma, be to, kiekviena turėtų būti naudojama pagal paskirtį. Viena jų yra skirta pieno pūtikliui, kuris turi būti išlaikomas švarus ir nuvalytas po kiekvieno panaudojimo – tai vienas iš svarbiausių veiksmų, kuris turėtų tapti įpročiu. Tai neužima daug laiko, tačiau padeda apsisaugoti nuo pridžiuvusio pieno likučių.

Taip pat svarbu pasirūpinti tinkamu kavos pateikimu puodeliuose: jie turi būti sausi ir švarūs. Kai kavos baras gauna daug užsakymų, sunku nuolat apsirūpinti sausais puodeliais, patariama turėti tam skirtą šluostę, kuri nepaliktų pūkų, dryžių ar kitų nepageidaujamų likučių. Dar viena šluostė turėtų būti skirta išsipylusios kavos likučiams nuo aparato ar kitų baro paviršių nuvalyti, be kurių beveik neįmanoma paruošti nei vieno puodelio šio gėrimo, ypač kai skubama įvykdyti kuo daugiau užsakymų.

Galiausiai, po darbo dienos būtina kruopščiai išvalyti kavos aparatą, nes bet kokie likučiai gali pakenkti tiek pačiam įrenginiui, tiek gaminamos kavos skoniui. Be to, po kurio laiko nešvarumus nuvalyti bus tik sunkiau. Todėl kavos piltuvėlių perliejimas karštu vandeniu vandeniu (tam dažniausiai būna numatytas specialus įrenginio funkcionalumas), jų šveitimas šepetėliu, viso kavos aparato paviršiaus valymas, pieno pūtiklių užmerkimas turėtų tapti dar vienu kasdienių įpročių rinkiniu, kuris užtikrins kokybiškos kavos gaminimą ir augantį besimėgaujančių klientų skaičių.