Apsaugos priemonės: kokios būtinos kiekvienam elektrikui?

Su elektros prietaisais susiduriama kasdien ir retas gali ar nori įsivaizduoti savo gyvenimą be jų. Tačiau sugedus telefono įkrovikliui, augintiniui sugraužus laidą, prireikia skubios pagalbos. Dėl šios priežasties elektrikas – gana plati sąvoka, kuria Lietuvoje kartais apibūdinamas bet kuris menkiausiai elektros prietaisuose nusimanantis asmuo. Žinoma, kiekvieną kartą atsilitavus laideliui, specialistas nėra kviečiamas, „meistraujama“ namuose, tačiau nereikėtų pamiršti, kad šioje srityje ypač svarbu laikytis saugumo reikalavimų ir naudoti atitinkamas apsaugos priemones.

Elektros srovės sužalojimai gali būti patiriami atsitiktinai prisilietus prie atvirų, įtampą turinčių srovinių dalių, pažeistose izoliacijos vietose, turėjus kontaktą su elektros įrenginių metalinių dalių paviršiais. Taip pat sužalojimas gali būti patiriamas ir tais atvejais, kai dirbama su kėlimo kranais, pervežant didelių gabaritų kroviniai netoli elektros oro linijų ar keičiant elektros lemputes. Pastarasis atvejis itin dažnai pasitaikantis buityje, kai prietaisas nėra atjungiamas nuo elektros srovės ar pakankamai nepalaukiama, kol lemputė atvės.

Apsaugos priemonės gali būti pagrindinės ir papildomos. Iš pirmosios grupės išskirtinos izoliuojančios lazdos, matavimo replės, įvairūs įtampos rodikliai, dielektrinės pirštinės bei įrankiai izoliuotomis rankenomis. Papildomos priemonės naudojamos kartu su pagrindinėmis siekiant padidinti apsisaugojimą nuo elektros srovės. Tai dielektriniai kaliošai, kilimėliai, apsaugos plakatai, ženklai, užkardos priemonės.

Atsižvelgiant į darbo sąlygas, būtina adekvačiai įvertinti aplinką ir pasirinkti apsaugos priemones. Nors papildomos priemonės gali atrodyti neprivalomos, tačiau, kai kuriais atvejais neįmanoma išsiversti be jų. Žinoma, namuose ar kitoje sausoje, nekenksmingų sąlygų aplinkoje gali neprireikti dielektrinių kaliošų, tačiau dirbant lauke ar įrengiant naujas patalpas, be jų užsiimti elektros darbais nepatariama. Taigi elektros apsaugos priemonės labiausiai priklauso nuo darbų rūšies ir aplinos sąlygų.