Klasikiniai virtuvės baldai: kokie jie?

Klasikiniai virtuvės baldai gali būti suprantami skirtingai, vieniems klasika – tai vintažinis, praėjusio laikotarpio stilius, kitiems – laiko patikrintos formos ar atspalviai, treti kalbėdami apie klasiką ir jų rūšis būtinai paminėtų šalį ar regioną. Ir savaip visi būtų teisūs, klasika – tai laiko patikrintas, „iš mados neišeinantis“ dizainas, kuriuo remiantis įrengta virtuvė išlieka patraukli bei nenusibostanti ilgą laiką. Kadangi baldai – pirkinys ilgam laikotarpiui, klasikiniai virtuvės baldai puikiai tinka norint jaukios, nepabostančios bei neįkyrios aplinkos.

Vienas iš klasikinio stiliaus rūšių – elegantiški virtuvės baldai. Tokiose virtuvėse vyrauja kiek įmantresnis stilius, kuris suprantamas ne kaip minimalistinis, tačiau išraiškingas. Jame vyrauja metalinės, lenktų formų rankenėlės, ryškios baldų linijos, kiek primena Senovės Romos ar Graikijos virtuvę, kurioje įkomponuojamos net ir kolonos. Šių klasikinių virtuvės baldų išskirtinumas – smulkios, gana ryškios detalės, kurios akcentuoja formos svarbą. Elegantiški šviestuvai ir kitos detalės padės sukurti „išbaigtą“ vaizdą.

Kita klasikinių virtuvės baldų rūšis – užmiesčio namų stiliaus baldai. Tokiose virtuvėse vyrauja šviesios spalvos, dideli langai, pro kuriuos patenka daug saulės šviesos. Norint sukurti šio tipo klasikinį stilių, beveik būtinas kriterijus – erdvi patalpa, nes turėtų vyrauti masyvios medinės kėdės, dideli, natūralių medžiagų stalai – tokie klasikiniai virtuvės baldai, kokie vyrauja užmiesčio sodyboje ar kaime. Paįvairinti aplinką galima natūralių gėlių puokštėmis, tačiau neapkraunant paviršių per daug, kad būtų juntama atvira ir laisva erdvė.

Galiausiai, sunku kalbėti apie klasikinius virtuvės baldus nepaminint kulinariniais šedevrais garsėjančios Italijos. Šio tipo klasikinės virtuvės taip pat nėra minimalistinės, jų virtuvės baldai masyvūs, puošti ornamentais. Be to, kitaip nei kitų klasikinio stiliaus rūšių, vyrauja tamsios baldų spalvos, kaip riešutmedžio ar raudonmedžio. Kad patalpa neatrodytų niūriai, klasikinių virtuvės baldų paviršiai gaminami iš blizgių, marmurą primenančių paviršių, kurie suteikia puošnumo ir šiokio tokio ištaigingumo. Kaip akcentai tinka ryškios vazoninės ar skintos gėlės, kaip saulėgrąžos, bei prieskoniniai augalai. Taigi klasikiniai virtuvės baldai gali būti įvairių tipų – atitinkančių kiekvieno skonį.