Baidarės pakeitė savo funkciją

Bėgant laikui baidarės pakeitė savo funkciją. Senovėje jos buvo sukurtos ir naudojamos žvejojimui bei medžiojimui. Šiais laikais dažniau naudojamos pramogai arba ramiam pasiplaukiojimui. Norint neįprastai praleisti laisvą laiką siūloma rinktis vis sparčiau plintančią pramogą baidarėmis. Šį laisvalaikio būda gali rinktis ne tik užkietėję baidarininkai, bet ir nepatyrę, gamtą mėgstantys žygeiviai. Baidarės pagrinde yra trijų rūšių: turistinės, sportinės, slalomo.

Turistinės baidarės dažniausiai yra aukštesniais bortais. Į baidarę telpa 1-3 žmonės. Jomis galima plaukti tiek siaurais, tiek sekliais vandens keliais. Kai kuriose šalyse tokios baidarės naudojamos ir su burėmis. Lietuvoje dažniausiai naudojamos išardomos, kad būtų lengviau pervežti.

Sportinė baidarė dažniausiai būna vienvietė, dvivietė arba keturvietė. Jos naudojamos lenktynėms ramiame vandenyje. Irklavimo būdas kaip ir daugelyje – irkluotojai sėdi ant specialių sėdynių, kad būtų geriau irkluoti, na, o vairas yra gale, kuris valdomas su kojomis.

Slalomo baidarė naudojamos rengiamose varžybose, kurios vyksta labai srauniose upėse. Specialiai įrengtose trasose su dirbtinėmis kliūtimis. Tokiose baidarėse yra įrengiama lenta su išpjova, kuri gaubia irkluotojo klubus. Tokioje baidarėje galima vairuoti ir su liemeniu.