5 svarbiausi privačių mokyklų privalumai

Pagrindinis issilavinimas

Renkantis tinkamiausią pagrindinio išsilavinimo įstaigą neretai keliamas klausimas, koks pasirinkimas gali būti palankesnis – privati ir valstybinė mokykla. Nors pastaroji galimybė yra gerokai populiaresnė, tačiau tenka pripažinti, kad pagrindinis išsilavinimas privačioje mokykloje turi tikrai nemažai privalumų. Jei vis pasvarstote apie būtent tokią galimybę, naudinga pasidomėti keliais svarbiausiais privačių ugdymo įstaigų privalumais: galbūt tai jums padės gerokai paprasčiau priimti sprendimą.

Mažesnės klasės

Jei mokinių skaičius yra ganėtinai didelis, natūralu, kad kiekvienam ugdytiniui mokytojai gali skirti mažiau individualaus dėmesio. Būtent todėl mažesnis mokinių skaičius gali būti laikomas tikrai dideliu privalumu: ugdymo specialistai gali susitelkti į konkrečias mokinių problemas ir padėti užtaisyti atsiradusias mokymosi spragas. Maža to, tėvai gali tikėtis kur kas glaudesnio bendradarbiavimo: jiems visuomet pranešama apie atžalų lankomumą, mokymosi pasiekimus, ir t.t.

Inovatyvesnis mokymosi procesas

Privačios mokyklos turi kur kas daugiau galimybių mokymo procese taikyti įvairius inovatyvius sprendimus. Klasėse įrengiamos išmaniosios lentos, naudojamasi projektoriumi, ir t.t. Niekam ne paslaptis, kad didžioji dalis mokinių vaizdinę medžiagą įsisavina kur kas geriau, taigi, įvairių inovacijų diegimas gali turėti ženklią įtaką mokymosi rezultatams. Šiuolaikiniai vaikai yra itin susidomėję išmaniosiomis technologijomis, todėl jų taikymas pamokų metu visada užtikrina didesnį įsitraukimą.

Ypatingai griežta darbuotojų atranka

Mokytojų atlyginimai valstybinėse mokyklose tikrai nėra dideli. Nors tai tikrai nekenkia gero specialisto motyvacijai atlikti jam patikėtas užduotis, tačiau turime sutikti, kad valstybinėse mokyklose darbuotojų atranka nėra labai griežta. Kartais specialistų trūkumas priverčia priimti ne visai racionalius sprendimus: pavyzdžiui, istorijos mokytojai veda etikos pamokas, matematikos mokytojai „pavaduoja“ fizikos ar chemijos mokytojus, ir t.t. Deja, tokia praktika vis dar yra gana populiari, tačiau tai tikrai neužtikrina geriausių rezultatų. Privačiose mokyklose siekiama, kad pamokas vestų tie specialistai, kurie geriausiai išmano dėstomą dalyką, todėl tai gali padėti išvengti atsirandančių žinių spragų. Mokytojai yra motyvuojami ne tik puikiai atlikti savo darbą, bet taip pat nuolatos tobulinti turimas žinias ir kelti kvalifikaciją.

Privačiose mokyklose propaguojamos vertybės

Džiugina tai, kad privačias mokyklas galima pasirinkti pagal jose puoselėjamas vertybes. Dauguma privačių mokyklų turi internetines svetaines, kuriose yra pateikiama visa svarbiausia informacija apie ugdymo įstaigos tikslus, pagrindines vertybes, ir t.t. Ne ką mažiau svarbu ir tai, kokiems dėstomiems dalykams yra teikiamas didžiausias dėmesys: vienoje mokykloje gali būti siūloma mokytis įvairių kalbų, kitoje didesnę saviraiškos laisvę turi meniškos prigimties moksleiviai, ir t.t. Visuomet svarbu pasirūpinti, kad pasirinktoje ugdymo įstaigoje moksleiviai turėtų  galimybę atskleisti savo talentus ir galėtų sustiprinti turimus įgūdžius.

Lankstesnė mokymo programa

Nors ir privačiose, ir valstybinėse ugdymo įstaigose mokomasi tam tikrų „privalomų“ dalykų, tačiau privačiose mokyklose ugdymo programa yra gerokai lankstesnė. Mokymo(si) procesas organizuojamas ne vien tik uždarose klasėse, bet taip pat ir už jų ribų. Lankstus požiūris į ugdymo procesą visuomet reikalauja atrasti tokių galimybių, kurios padėtų kur kas geriau įsisavinti dėstomą medžiagą ir pagerintų mokymosi rezultatus. Mokiniams tenka išmokti tikrai nemažai, tačiau ne ką mažiau svarbu ir tai, KAIP to mokomasi.