Nutrūktgalviškos kelionės autostopu

keliones pigiau

Be jokio bilieto, su minimaliomis išlaidomis tačiau nepamirštamais nuotykiais – tokios yra kelionės pigiau – autostopu. Daugelio paprastai vadinamas tranzavimas dabar yra išbandytas ne vieno lietuvio, ypatingai jaunesnės kartos atstovų. Kiek neįprastas keliavimo būdas niekada nesibaigia vienodai. Juk niekada nežinia, kada sustos pravažiuojanti mašina, koks vairuotojas pasitaikys bei kas nutiks kelyje. Tačiau, jei mėgstate keliones pigiau, tiksliau, įsimintinas ir smagias išvykas, būtinai bent kartą pabandykite keliavimą autostopu. Tam, kad kelyje jaustumėtės saugesni bei labiau užtikrinti, pateiksime keletą patarimų, kaip tinkamai tranzuoti. Beje, tai yra savotiški tranzavimo kultūros įstatymai.

1. Svarbiausia persona, ne Jūs, bet – vairuotojas. Ne kartą autostupu keliavęs žmogus žino, vairuotojas yra jų išsigelbėjimas, todėl jų ignoruoti, rodyti jiems nepasitenkinimą ir pan., negalima. Bene pagrindinė taisyklė, norintiems, kad jų kelionės pigiau būtų sklandi, yra kreipti dėmesį į vairuotojus ir rodyti jiems pagarbą. Visuomet galvokite apie vairuotoją: pakalbinkite į jį, vos įlipus į automobilį. Išlemianti kryptį, kuria norite vykti tikrai nepakanka. Tai – mažų mažiausiai yra nemandagu. Siekite būti įdomiu ir draugišku pašnekovu. Labai dažnai užmegztas paprastas pokalbis smagiai nuteikia ar net palenkia vairuotoją pavežti jus kiek palankesniu jums maršrutu.
2. Saugumas ir Jūsų pastebėjimas. Tranzuodami jūs turite matytis, antraip, niekas nesustos. Ne dėl to, kad negalės, bet paprasčiausiai greitai pravažiuodami pro šoną Jūsų nepastebės. Dėl to, stenkitės stovėti aiškiai matomoje ir patogioje stabtelėti automobiliui vietoje. Bet jokiu būdu ne ant važiuojamosios dalies. Temstant ar apsiniaukus, su savimi turėkite atšvaitą.
3. Jūs – ne vienas toks. Atsiminkite, kad jeigu prieš jus autostradoje ar greitkelyje irgi tranzuoja žmonės, negalima jų lenkti ar kitaip trukdyti pasigauti mašiną. Jie lygiai tokio pat likimo kaip ir jūs, ir svajoja kuo greičiau rasti, kas juos galėtų šiek tiek pavežti. Todėl niekada nebėkite pirmi, jei prieš jus automibilį stabdo kiti. Gerbkite autostopo keliautojus. Jūsų eilė tikrai ateis.
4. Tiksliai žinokite, kur ir kokiu maršrutu jums vykti geriausia. Įsivaizduokite, jeigu sustoja mašina jus pavežti, o jus tik lemenate, kokia kryptimi jums geriausia vykti, toks vairuotojas turbūt nenorės jūsų pasiimti kartu. Taigi konkretumas, žemėlapis ir tikslaus maršruto žinojimas yra labai svarbus.
5. Imkite tiek, kiek panešate, ir ko reikia. Autostopo esmė – keliauti pakeleivingomis mašinomis. Čia ne prabangi kelionė, į kurią galima imti viską ko galbūt reiks. Į kuprinę pasiimkite neperšlampamų drabužių, vandens, ką nors užkasti, turėkite ant ko užsirašysite kelionės kryptį. Neimkite papildomų svorių ar begalės atsarginių rūbų. Priešingu atveju bus nepatogu keliauti ne vien jums patiems su tokiais svoriais ant pečių, bet ir jus priimantiems vairuotojams, kurie gal ir taip turi ką vežti.