Vegetarizmas – įdomus kulinarinis eksperimentas

Šiandien vegetariška mityba vis labiau populiarėja dėl įvairių priežasčių – šią tendenciją pradėjo žmonės su stipriais moraliniais principais prieš žiaurų elgesį su gyvūnais arba tam tikrų religijų atstovai. Kiti pereina prie šios gyvensenos dėl viršsvorio, o dar kiti – dėl mados. Tačiau kad ir kokie bebūtų vegetaro motyvai, faktas, kad tinkamai vedama vegetariška mityba yra naudinga žmogaus sveikatai.
Negana to, atsisakius mėsos, o kai kuriais atvejais ir žuvies bei pieno produktų, sumažėja vartojamo maisto racionas. Tačiau tai skatina žmogų domėtis įvairiais receptais ir eksperimentuoti virtuvėje. Vegetarizmas taip tampa net ir savotišku hobiu, priklausomai nuo vegetarizmo tipo.

Semivegetarai – atsisakantys tik raudonos mėsos – gali ir toliau mėgautis balta mėsa, žuvimi, pieno produktais. Tad iš esmės jų mitybos įpročiai nuo visavalgių keičiasi mažiausiai.

Laktovegetarai – tai vegetarai, atsisakantys mėsos, kiaušinių, žuvies, tačiau vartojantys pieno produktus. Tokiu atveju galima eksperimentuoti virtuvėje vietoj mėsos vartojant sojos gaminius. Kaip proteinų šaltinis mėsai kompensuoti jiems tampa ankštinių daržovių patiekalai.

Ovolaktovegetarai – tai laktovegetarai dar leidžiantys sau vartoti kiaušinius. Jų dieta laisvesnė nei laktovegetarų – galima drąsiai valgyti įvairius kepinius, kuriuose yra kiaušinių. Mėsa, vėl gi, kompensuojama tokiomis proteinų variacijomis kaip sojų faršas, kepsneliai, falafeliai, tofu.

Veganai – tai griežti vegetarai, kurie atsisako visų gyvulinės kilmės produktų. Laikantis šios dietos reikia itin kruopščiai kompensuoti baltymų, proteinų, įvairių medžiagų trūkumą. Veganai į savo racioną įtraukia ne tik jau minėtus sojos, ankštinių pupelių gaminius, bet ir bolivinės balandos kruopas, riešutus, įvairias pupelių rūšis, avinžirnius, chia sėklas ir panašiai. Bet įdomu, jog veganų patiekalai – patys kūrybiškiausi. Štai minėtos chia sėklos tinka tiek į veganiškus sojos ar migdolo pieno pagrindo desertus, tiek į daržovių troškinius.

Taigi, vegetariška mityba yra ne tik sveika, bet ir įdomi. Kiekvienas vegetaras patiria ne tik kūno lengvumą ir gali pasigirti geresne nuotaika, bet ir pažinimo džiaugsmą gaminant įvairiausius vegetarinius patiekalus.