Svetainės, valgomojo, virtuvės apšvietimas – kaip pasirinkti?

Namuose dauguma siekia jaukumo, ramybės, nori sukurti atpalaiduojančiai nuteikiančią aplinką. Tačiau tiek senesniuose butuose, tiek namuose dėl mažų langų ar prasto jų išplanavimo dažnai trūksta dienos šviesos. Taip pat negalime pasigirti ir saulėtų dienų pertekliumi: rudens-žiemos sezonas ilgas ir tamsus. Tokiu atveju į pagalbą galime pasitelkti apšvietimą – tai nebūtinai vien viduryje patalpos kabantis šviestuvas. Taigi, kokie apšvietimo būdai tinka atskiriems kambariams?

Pradedant verta paminėti, kad yra dvi svarbios taisyklės. Pirmoji: patariama naudoti kelis apšvietimo šaltinius, nes minėtas sietynas kambario viduryje nesuteikia plačių galimybių pakeisti kambario atmosferos, sukurti pereinančių šviesų žaismą. Kita taisyklė – reikia skirti daug dėmesio tam, kokiu tikslu naudojamas konkretus šviestuvas. Rekomenduojama, kad būtų išsiaiškinama paskirtis, kaip, pvz., erdvė skaitymui, apsirengimui. Taigi aptarkime kiekvieną namų kambario apšvietimą atskirai.

Visų pirma – svetainė, kuriai patariama įrengti šviestuvus trijuose iš keturių kambario kampų ir nukreipti į vieną objektą, kaip, pvz., išskirtinę kėdę, augalą ar meno kūrinį. Bet kuriame objekte kuriant bent šiokį tokį dizaino įspūdį, dažniausiai akcentuojama viena ar daugiau detalių. Taip pat pasitelkite į pagalbą stalo lempas, tiek šviečiančias žemyn, tiek aukštyn. Tokiu būdu sukuriamas visapusiškas šviesumo ir šešėlių žaismas, be to, skaityti galima iš įvairių kambario vietų ir nebereikia kovoti dėl „vietos po lempa“.

Neabejotinai svarbi vieta – valgomasis. Žinoma, pats reikšmingiausias šioje erdvėje yra stalas, todėl norėdami į jį atkreipti namiškių ar svečių dėmesį, apšvieskite jį labiausiai. Tai galite įgyvendinti pakabindami sietyną virš jo, tačiau apribojant šviestuvo galingumą iki minimalaus. Kitur kambaryje labiausiai tinka netiesioginis apšvietimas, galima rinkti stalines lempas, kurios aplinką paverčia raminančia ir tarsi „plaukiančia“.

Galiausiai, valgomąjį aprūpinančioje virtuvėje patartina labiausiai koncentruotis į šviestuvus, esančius virš galvos, kurie būtų lengvai reguliuojami prireikus. Tai pat naudinga įrengti žemesnio lygio lempas gaminimo paviršiams apšviesti. Norint sukurti išskirtinį interjerą, galima rinktis žemiau kabančias lempas, pastatomus stabilius šviestuvus, tik būtina laikyti toliau nuo kriauklės. Taigi, atsižvelgiant į kambarių funkcionalumą, apdairus apšvietimas gali paversti svetainę, valgomąjį ar virtuvę žymiai jaukesniais.