Kokius dažus pasirinkti tapybai ant drobės?

Tapyba – tai vienas populiariausių meninių laisvalaikio praleidimo būdų. Kadangi ji gali pasiūlyti tiek daug puikių privalumų, pavyzdžiui, kūrybiškumo ugdymas, rankų ir pirštų judesių lavinimas bei streso mažinimas, ši veikla yra tinkama bet kokio amžiaus žmonėms. Be to, tapyba gali būti meno terapija, kuri skirta psichologinei ir emocinei sveikatai palaikyti.

Tapyti galima ne tik nuo ankstyvo amžiaus, bet ir naudojant įvairias medžiagas ir dažus. Populiariausios medžiagos yra popierius ir drobė, todėl šiame straipsnyje aptarsime skirtingas dažų rūšis, kurios labiausiai tinka tapybai ant drobės.

Geriausi dažai tapybai ant drobės

Drobė yra laikoma klasikinė medžiaga tapybai, todėl ji yra taip dažnai naudojama. Tačiau ne visų rūšių dažai vienodai gerai tinka tapybai ant drobės. Žemiau įvardiname dažus, kurie puikiai atrodo ant drobės:

  • Akriliniai dažai. Akriliniai dažai yra viena iš populiariausių dažų rūšių, skirtų tapyti ant drobės. Su šiais dažais lengva dirbti ir jie greitai džiūsta. Kalbant apie tai, kokio tipo akrilinius dažus naudoti, ant drobės geriausiai tiks tirštesni akriliniai dažai. Skystesniems akriliniams dažams reikia daug daugiau dažų, kad susidarytų nepermatomas sluoksnis, o tepant ant molberto jie gali lašėti žemyn. Idealus paviršius akriliniams dažams yra gruntuota drobė, o dažus galima tepti teptuku arba paletės peiliuku;
  • Aliejiniai dažai. Nesvarbu, ar tai būtų tradiciniai aliejiniai dažai, ar vandenyje tirpūs aliejiniai dažai, šios rūšies dažai labai tinka tapyti ant drobės. Kadangi jų tekstūra yra tiršta ir klampi, jiems reikia tvirto paviršiaus, kuris nepažeistų dažų (tokio kaip gruntuota drobė). Kaip ir akrilinius dažus, aliejinius dažus galima tepti teptuku arba paletės peiliuku.

Tapyti su akriliniais dažais yra daug lengviau nei su aliejiniais. Aliejiniai dažai yra laikomi profesionaliais dažais, su kuriais tapyti reikia įgūdžių. Todėl pradedantiesiems rekomenduojame akrilinius dažus.

Kiti dažai ant drobės

Žinoma, tapybai naudojami ir kiti dažai. Taip pat ant drobės galite tapyti guašu, tempera ir lateksiniais dažais (pastarieji skirti namų dažymui), bet tai nėra patys geriausi pasirinkimai lyginant su akrilu ir aliejiniais dažais. Akvarelę galima išskirti kaip nerekomenduojamą dažų rūšį tapybai ant drobės, nes ji džiūsta netolygiai.