Nuo ko priklauso valstybinių ir privačių darželių kaina?

vaikai darželyje

Privatūs darželiai, dar žinomi kaip nevalstybiniai darželiai, daugeliu atžvilgių yra tokie patys kaip valstybiniai darželiai. Jie yra skirti tos pačios amžiaus grupės vaikams, įgyvendina tą pačią pagrindinę programą atitinkančią mokymo programą, įsipareigoja samdyti kvalifikuotus. Taigi kuo skiriasi valstybinis darželis nuo privataus? Daugiausia tai yra susiję su įstaigos vadovybe bei finansavimo šaltiniais. Todėl ryškiausias skirtumas tarp šių dviejų įstaigų tipų yra jų kaina.

Ar valstybiniai darželiai yra nemokami?

Valstybiniams darželiams vadovauja vietos valdžia ir jie daugiausia yra finansuojami iš savivaldybės ar miesto biudžeto. Pagal Lietuvoje galiojančius įstatymus, tokiose įstaigose vaikams turi būti suteiktas nemokamas mokslas, auklėjimas ir priežiūra ne mažiau kaip 5 valandas per dieną. Už kiekvieną papildomą vaiko priežiūros valandą darželiai gali imti tam tikrą simbolinį mokestį, tai priklauso nuo pasirinkto valstybinio darželio.

Ar tai reiškia, kad išleisdami vaiką į valstybinį darželį dešimčiai valandų sumokėsite tik simbolinius kelis eurus per dieną? Ne visai taip yra. Jei planuojate leisti vaiką į valstybinę įstaigą, turite atsižvelgti į daugybę papildomų išlaidų, tokių kaip maisto, higienos reikmenų, priemonių kūrybiškumui ugdyti, papildomas veiklas. Todėl teiginys, kad valstybiniai vaikų darželiai, skirtingai nei privatūs, yra nemokami, būtų klaidinantis.

Už ką reikia mokėti privačiame darželyje?

Privatūs darželiai dažniausiai yra brangesni nei valstybiniai. Į jų kainą gali įeiti:

  • mokesčiai už vaikų ikimokyklinį ugdymą, t. y. mėnesinis mokestis už vaiko buvimą institucijoje, į kurį dažnai įeina jau anksčiau minėtos išlaidos;
  • maitinimas, kurio kaina priklauso nuo vaiko valgiaraščio – be bendro daugeliui vaikų pritaikyto maisto dažniausiai yra dar kelios opcijos, tokios kaip vegetariški ar net veganiški patiekalai, maistas be alergenų ir pan.; 
  • vienkartinis mokestis, kuris yra mokamas tik vieną kartą pasirašant sutartį su darželiu tam tikram laikotarpiui (jei yra tęsiamas bendradarbiavimas ir kitais metais, tokie mokesčiai dažniausiai yra kur kas mažesni). Šis mokestis paprastai yra negrąžinamas, tačiau priklausomai nuo įstaigos taisyklių gali apimti, pavyzdžiui, vaiko draudimą nuo nelaimingų atsitikimų, vaiko gimtadienio šventės išlaidas ir pan.;
  • privatūs darželiai dažniausiai siūlo daugybę popamokinės veiklos galimybių, tokių kaip plaukimo pamokos, karatė, dainavimas ir pan. Kartais jos įskaičiuojamos į bendrą darželio lankymo kainą, tačiau dažnai už jas reikia susimokėti papildomai. Lygiai ta pati taisyklė galioja ir užsiėmimams pas kineziterapeutą, logopedą ar psichologą. 

Tačiau yra galimybė gauti iš savivaldybės tam tikro dydžio kompensaciją būtent privataus darželio lankymui. Darželis Vaikystės takas gali užpildyti sutartį, o jums tereiks pasirašyti elektroniniu būdu. 

Kas lemia privataus darželio kainą?

Mokesčių dydis yra labai skirtingas priklausomai nuo privačios ikimokyklinio ugdymo įstaigos. Kai kurios privačios ikimokyklinės įstaigos gali būti netgi pigesnės nei valstybinės, tačiau taip pasitaiko retai ir tam įtakos turi daugelis veiksnių. Žinoma, yra ir tokių, kur lankymo kaina siekia net ir pusę tūkstančio eurų ar daugiau. Privataus darželio kainai įtakos turi tokie veiksniai kaip:

  • vieta – privatūs darželiai dideliuose miestuose paprastai yra brangesni nei mažuose miesteliuose,
  • įstaigos patrauklumas – kuo daugiau užsiėmimų, viršijančių valstybinių darželių siūlomą mokymo programą, tuo ji, kaip taisyklė, yra brangesnė,
  • vaiko buvimo sąlygos – modernūs, gerai įrengti darželiai dažniausiai yra brangesni nei patalpos su mažiau erdvės ir įvairiausios infrastruktūros.

Daugiau apie privačių darželių kainas galite skaityti čia: https://vaikystestakas.lt/privataus-darzelio-vilniuje-kaina/.