KOKIOS YRA PIRČIŲ RŪŠYS?

Mūsuose gerai žinomos yra šios pirčių rūšys – lietuviška garinė, suomiška ir turkiška. Šios išvardintos pirtys tarpusavyje skiriasi veikimo būdu ir kūnui suteikiamais pojūčiais. Tiesa, šiais laikais taip pat yra naudojamos ir infraraudonųjų spindulių pirtys, kuriose šilumą skleidžia infraraudonųjų spindulių šildytuvai, o pačiose pirtyse nebūna itin karšta. Dar esama ir sauso tipo pirčių.

Kuo yra išskirtinės sauso tipo ir lauko pirtys?

Sauso tipo pirtyje nėra garų, todėl jų karštis tikrai yra sausas. Aišku, tokioje pirtyje oro temperatūra būna kiek žemesnė nei garinėje pirtyje. Sauso tipo pirtis galima naudoti ir patalpų viduje, ir lauke. Atskirai galima išskirti lauko pirtis, kurios yra įrengiamos statinės formos nameliuose. Šios pirtys jau iš tolo akį patraukia savo puikia, akiai malonia išvaizda, todėl paskutiniu metu jos itin populiarėja ir įsitvirtina Lietuvos kraštovaizdyje.

Kaip ypatinga suomiška pirtis?

Mūsų šalyje puikiai yra pažįstama sauna – suomiška pirtis. Joje oras būna labai sausas, o temperatūra gali siekti visą šimtą laipsnių Celsijaus, todėl ši pirtis yra pati parankiausia karščio mėgėjams. Aišku, joje negalima vanotis vantomis, nes priešingu atveju tektų skausmingai nusideginti odą. Todėl vantų mėgėjams geriau rinktis lietuvišką garinę pirtį.

Kokiais privalumais pasižymi turkiška pirtis?

Turkiška pirtis yra pats geriausias pasirinkimas švelnios šilumos mėgėjams, nes jose oro temperatūra neviršija 55 laipsnių Celsijaus, tuo tarpu oro drėgnumas siekia visus šimtą procentų.. Dėl šių ypatumų turkiškoje pirtyje labai lengva pakelti ten esantį karštį. Šios rūšies pirtyje kūnas įšyla be jokių ekstremalių pojūčių, todėl maudynių aplinka tikrai yra labai maloni ir jauki. Apie esamas pirčių rūšis daugiau informacijos rasite internete adresu: pirciupasaulis.lt.

Kokių atsargumo priemonių reikėtų laikytis einant į pirtį ir būnant joje?

Kai einate į pirtį būtinai nusiimkite visus metalinius papuošalus, nes įkaitę jie gali nudeginti odą. Taip pat į pirtį, kaip mano medikai, negalima eiti alkaniems arba persivalgiusiems. Patariama tenai eiti lengvai užkandusiems. Besimaudant pirtyje reikia kuo mažiau judėti, ir nešluostyti varvančio prakaito rankšluosčiu, nes odai reikia leisti valytis natūraliai.