Ką reikia žinoti prieš įsirengiant terasą ant stogo?

Stogo terasa yra vis populiaresnis sprendimas, naudojamas tiek modernių namų projektuose, tiek renovuojant senesnius pastatus. Tai ne tik atrodo labai originaliai, bet ir leidžia įsirengti vietą poilsiui lauke, kai sklypo plotas neleidžia prie namo įrengti standartinę terasą.

Nedideli statybiniai sklypai, kuriuose telpa šiek tiek daugiau nei gyvenamasis namas, žmonėms nepalieka daug erdvės sodininkauti ar tiesiog mėgautis poilsiui lauke. Kaimynų artumas ir privatumo trūkumas taip pat riboja šias galimybes. Geras sprendimas gali būti terasos įsirengimas ant stogo. Ką verta žinoti prieš pradedant?

Terasa ant namo stogo arba garažo

Terasa dažniausiai yra ant žemės ir ribojasi su viena iš namo sienų. Tokia vieta yra pati patogiausia, nes leidžia tiesiai iš gyvenamųjų kambarių išeiti į lauką – dažniausiai iš svetainės ar virtuvės. Tačiau jei sklypo dydis neleidžia prie namo įrengti vietos terasai, alternatyvus sprendimas – įsirengti ją ant stogo.

Terasą nesunkiai galima įrengti ant plokščio pastato stogo. Tačiau dauguma Lietuvoje pastatytų namų yra su šlaitiniu stogu, kuris neleidžia sukurti erdvės poilsiui. Esant tokiai situacijai, terasa gali būti pastatyta ant plokščio garažo stogo, į kurį galima patekti tiesiai iš pirmame aukšte esančių gyvenamųjų patalpų. Todėl apie galimą stogo terasą verta pagalvoti dar planuojant namo statybą ir rengiant projektą

Stogo terasos šiltinimas

Labai svarbus klausimas, statant terasą ant namo ar garažo stogo – apšiltinimas. Jei terasa yra virš nešildomų patalpų, ją reikės hidroizoliuoti. Tačiau jei terasa bus virš šildomos patalpos, jai reikės papildomo apšiltinimo sluoksnio. Šilumos izoliacija taip pat apsaugos terasos konstrukciją nuo temperatūrų skirtumų.

Stogo terasos hidroizoliacija apsaugos jos paviršių nuo žalingo vandens ir drėgmės poveikio. Hidroizoliacija šiuo atveju daroma iš persidengiančių stogo dangų, bituminių skiedinių arba specialių membranų. Esant terasai virš šildomos patalpos, ant hidroizoliacinio sluoksnio dedamas izoliacijos sluoksnis. Dažniausiai tam naudojamos putų polistirolo plokštės. Izoliacinė medžiaga taip pat padengiama hidroizoliaciniu sluoksniu, o tada bus liejamas betoninis pagrindas, kuris veiks kaip savotiškas izoliacijos spaustukas. Apdailos darbams dažniausiai yra pasitelkiamos trinkelės.

Stogo terasos grindų danga ir apdaila

Gerai apšiltintą ir hidroizoliuotą stogo terasą galima apdailinti – kaip ir standartines terasas ant žemės – įvairiomis medžiagomis. Terasos grindys dažniausiai klojamos iš keraminių plytelių, medžio ar kompozitinių lentų, tvirtinamų ant sijų. Terasos grindų apdailos medžiagas geriausia derinti prie namo fasado ir jo eksterjero. Tačiau verta atsižvelgti į tai, kad stogo terasai skirta medžiaga negali sugerti vandens. Todėl nepamirškite reguliariai impregnuoti grindų (jei jos, pvz., medinės) arba naudoti keramines plyteles, pasižyminčias atsparumu šalčiui, nesugeriančias vandens ir neslystančias.

Paskutinis terasos statybos darbų etapas – turėklų įmontavimas. Aplink terasą turėtų būti įrengtos saugios užtvaros, kurios veiksmingai apsaugotų jos naudotojus nuo kritimo. Ypatingai šis momentas svarbus jaunoms šeimoms, turinčioms ar dar tik besilaukiančioms savo atžalų. Baliustrados ant stogo terasos yra ypač svarbios, jei ja naudosis maži vaikai. Jei turite daugiau klausimų, į kuriuos atsakymo čia neradote, galite apsilankyti čia: https://terasustatyba.lt/terasos-ant-stogo/.

Stogo terasos įrengimą papildo ir poilsio baldai, augalai bei jos stogas. Nepamirškite, kad baldai, ant kurių ilsėsitės terasoje, turi būti ne tik patogūs, bet ir pagaminti iš medžiagų, atsparių ardomam oro sąlygų poveikiui. Todėl geras pasirinkimas bus stalai ir gultai, pagaminti iš rotango, plastiko arba gerai impregnuotos medienos.