Statybininkų stygius darbo rinkoje: gerai apmokamas darbas nebetraukia jaunimo?

Augant nekilnojamo turto plėtrai vis labiau trūksta savo sritį išmanančių specialistų, o ypatingai įvairaus profilio statybininkų. Ne paslaptis, kad tai fiziškai sunkus ir atsakingas darbas, tačiau ir atlygis už jį yra vertas dėmesio. Karjera statybų pramonėje gali būti labai naudinga gebantiems sunkiai dirbti žmonėms, kurie tiesiog sužiba greito tempo aplinkoje ir mėgsta dirbti komandoje: statyti, remontuoti ir prižiūrėti naujus bei esamus pastatus ir statinius.

Svarstant apie karjerą statybose, pravartu žinoti, kokio tai tipo darbai ir ką kiekvienas darbuotojas veikia. Šiame straipsnyje aptariame pagrindines pareigas, susijusias su pagrindinėmis karjeros kryptimis statybos pramonėje, kad padėtume jums nustatyti, kuris statybos darbų tipas jums galėtų tikti labiausiai.

Kas yra statybų pramonė?

Statybos pramonė orientuojasi į gyvenamųjų, komercinių ir pramoninių pastatų kūrimą, plėtojimą ir priežiūrą. Jie taip pat dirba kurdami ir prižiūrėdami tokias struktūras kaip keliai, tiltai ir komunalinės paslaugos. Nors daugelis žmonių gali galvoti apie statybos pramonę tik kaip apie naujų pastatų statybą, šios pramonės specialistai taip pat gali dirbti su projektais, susijusiais su esamų pastatų ir konstrukcijų papildymu, pertvarkymu, remontu ir priežiūra. Tai neapsiriboja tik fiziniu darbu, bei ir stengiamasi rasti geriausią sprendimą klientui kainos ir kokybės atžvilgiu. Pavyzdžiui, klientas nori užsakyti plieninio angaro statybas savo sandėlių praplėtimui, tačiau rinkoje jų gausu, tad jam reikia padėti išsirinkti geriausią variantą (tai galima padaryti čia), o tada jau pereinama prie pagrindinių statybos darbų.

Skirtingų darbų statybose sąrašas

Šiame sąraše aptariamos pagrindinės darbo pareigos 7 skirtingų karjeros krypčių statybos pramonėje:

1. Statybos darbuotojas

Pagrindinės pareigos: statybininkai atlieka pagrindinį fizinį darbą, kurį dauguma žmonių sieja su statybomis, pavyzdžiui, valymą, kasimą ir statybą. Jų pareigos apima rankų darbą, pavyzdžiui, prekių ir medžiagų transportavimą į darbo vietą, darbo vietos paruošimą, mašinų ir įrangos bandymą ir valdymą, statybinių medžiagų matavimą ir pjaustymą pagal tikslias specifikacijas ir įvairių rankinių įrankių bei mechaninių įrankių naudojimą. Jie taip pat skaito brėžinius, kad suprastų projekto reikalavimus ir užtikrintų, kad darbo vietoje laikomasi visų sveikatos ir saugos strategijų bei procedūrų. Jie stato ir vis labiau statybų pramonėje populiarėjančius angarus. Apie juos daugiau galima pasidomėti čia: https://www.borga.lt/plieniniai-angarai/

2. Statybos inspektorius

Pagrindinės pareigos: statybos inspektorius yra vietos valdžios darbuotojas, kuris lankosi darbo vietose ir tikrina atliekamus darbus, siekdamas užtikrinti, kad visi pastatai ir konstrukcijos atitiktų sutarties specifikacijas, zonavimo taisykles, statybos kodeksus ir potvarkius bei saugos taisykles.

3. Grindų montuotojas

Pagrindinės pareigos: grindų montuotojai kloja ir apdailina grindis pastatų viduje pagal projekto specifikacijas. Jie dirba su įvairių tipų grindimis, įskaitant medieną, kilimą, plyteles, laminatą, linoleumą ir vinilą.

4. Matininkas

Pagrindinės pareigos: matininkas aplanko potencialias darbo vietas prieš pradedant statybą, kad apžiūrėtų vietą ir išmatuotų bei registruotų duomenis apie aikštelės vietą, aukštį ir kontūrą. Tada jie naudoja šią informaciją, kad palygintų savo duomenis su esamais įrašais, nubrėžtų ir atnaujintų ribų linijas, nustatytų pastatų ir konstrukcijų vietas ir apibūdintų projekto pamatų reikalavimus. Tyrėjai taip pat pristato savo išvadas vyriausybinėms agentūroms ir kitiems klientams.

5. Stiklininkas

Pagrindinės pareigos: stiklininkas pjauna ir montuoja stiklus langams, stoglangiams ir vitrinoms. Jie naudoja brėžinius, kad supjaustytų reikiamo dydžio, formos ir storio stiklą. Stiklininkai taip pat pašalina seną ar sudužusį stiklą prieš montuodami naują, o sumontavę stiklo kraštus prideda sandariklį.

6. Plytelių klojėjas

Pagrindinės pareigos: plytelių klojėjai pjausto ir montuoja plyteles ant grindų, sienų ir lubų gyvenamuosiuose ir komerciniuose pastatuose. Jie taip pat paruošia paviršius, su kuriais dirba, ir rūpinasi, kad kiekvieną plytelę tolygiai paklotų prieš dengdami skiedinį ir sandarindami plyteles.

7. Plytų mūrininkas

Pagrindinės pareigos: plytų mūrininkai stato sienas, židinius, terasas, takus, tvoras, atlieka dekoratyvinę apdailą ir kitas konstrukcijas, naudodami plytas, betono blokelius ir dirbtinius akmenis. Jie taip pat supjausto arba sulaužo kiekvieną plytą ar akmenį iki tinkamo dydžio ir formos, sumaišo ir užtepa skiedinį, kad užbaigtų konstrukciją.