Ar verta pomėgį paversti darbu?

darbas-hobis

Sakoma, jog pomėgį pavertus darbu, niekuomet nereikės dirbti. Ar tai tikrai tiesa? Jei taip, ką padaryti, kad svajonės taptų planais ir būtų įgyvendintos? Nuo ko pradėti? Į ką svarbu iš anksto atkreipti dėmesį? 

Jei laisvalaikiu tam tikrai užsiėmimas yra tikra atgaiva širdžiai ir sielai po dienos darbų, nebūtinai tai reiškia, jog pavertus jį pagrindiniu pragyvenimo šaltiniu, galėsi lygiai taip pat nuoširdžiai kasdien juo mėgautis. Atsimink, jog tokiu atveju reikės dirbti ne tik tuomet, kai norisi, bet ir laikytis grafiko, patenkinti klientų lūkesčius ir reikalavimus, pasiekti užsibrėžtus finansinius tikslus. Kai kurie žmonės teigia, kad po to, kai jie pabandė pragyventi iš savo hobio, ir verslas nepasisekė, jie likę ne tik ne pragyvenimo šaltinio, bet ir be mėgstamo užsiėmimo, nes buvęs pomėgis jau nebeteikė ankstesnio malonumo. 

Norint pradėti savo pomėgį paversti darbu, reikėtų sau užduoti kelis klausimus: 

  1. Ar tu sugebėsi mėgautis savo hobiu, kai reikės darbą atlikti iki užsibrėžto tikslo? Kai kuriems žmonėms jų pomėgis – tai būdas išmokti naujų dalykų, sukurti kažką gražaus, nusiraminti ir pamedituoti. 
  2. Ar sugebėsi mėgautis šiuo užsiėmimu žinant, kad neatlikus darbo neturėsi už ką nusipirkti maisto? Šis finansinis hobio pavertimo darbu aspektas ypač jautriai vertinamas meniškos sielos, kūrybingų žmonių, kuriems menas asocijuojasi su kažkuo antgamtišku, kone šventu, o pinigai – su žemiausia materija. 
  3. Ar tikrai nori ilgam laikui įsipareigoti būtent šiam pomėgiui? Žmonės laikui bėgant yra linkę keisti savo mėgstamus užsiėmimus, tad jei ketini imtis verslo reikalų, turi būti tikras, kad ši veikla tau neatsibos po pusmečio. 
  4. Ar tave įkvepia iššūkiai? Galima patikinti, kad pradžia bus sunku, ypač jei tai pirmasis tavo verslas. Tau 
  5. teks ne tik kurti, gaminti produktą ar teikti paslaugą, bet ir atlikti daugelį su pomėgiu nesusijusių veiklų – vesti buhalterinę apskaitą, tvarkyti dokumentaciją, galbūt remontuoti patalpas, samdyti žmones. 
  6. Ar moki parduoti save, tinkamai pristatyti savo kuriamus produktus? Reklama, marketingas, tiesioginis darbas su klientais – tam reikia pakankamai žinių ir įgūdžių. Žinoma, visko išmokstama, bet ar tu nori to mokytis, ar pakankamas tam nusiteikimas?

Jei atsakęs į šiuos klausimus jautiesi pakankamai tvirtai ir užtikrintai – laikas pereiti prie veiksmų.

 

Kiekvienas pomėgis gali virsti pagrindiniu pragyvenimo šaltiniu, belieka atsirinkti tai, kad geriausiai tinka tau ir tavo mėgstamam užsiėmimui. O jei visgi lieki prie nuomonės, kad pomėgis turi likti tik pomėgiu, o ne verslu – galbūt laikas naujoms profesinės karjeros galimybėms naujame darbe? O gal savo karjeros kelią dar tik planuoji pradėti? Jei domina darbo skelbimai Kaune ar kitame mieste, užsuk į randu.lt

 

Mokyk kitus to, kas tau patinka. Nuostabiai groji gitara? Mėgsti skaniai gaminti valgyti? Paskelbk pasauliui, kad gali ir kitus to išmokyti. Beje, neatmesk šiuolaikinių technologijų pažangos teikiamų galimybių – juk mokyti gali ir internetu, o tavo auditorija tuomet tikrai išsiplėstų pasauliniu mastu.

 

Pardavinėk savo mėgstamus kūrinius. Perpardavinėk jų sukūrimui reikalingas importuojamas prekes tiems, kurie taip pat domisi tuo pačiu užsiėmimu. Jei kuri papuošalus, atidaryk savo parduotuvę ir (arba) pradėk prekiauti papuošalams kuri reikalingais reikmenimis. Pakviesk prisijungti kitus papuošalų kūrėjus ir imk mokestį už galimybę pardavinėti tavo parduotuvėje. 

 

Mokyk kitus pomėgio verslo. Pamėgink sujungti kelias sritis, kurias nusimanai. Tarkim, tu dirbai marketingo ir rinkodaros srityje, o tavo hobis – muilo ir kosmetikos gamyba, taigi gali specializuotis mokant marketingo gudrybių kitus muilo ir kosmetikos gamintojus.

 

Kai jau nusprendei, kokia veikla užsiimsi, turi kiek įmanoma daugiau sužinoti apie šio verslo subtilybes. Išsiaiškink, kokia yra paklausa ir pasiūla, kokia šios specifinės nišos dalis yra užimta. įvertink , kiek puiki yra tavo verslo idėja, nebijok būti pernelyg kritiškas (-a), pasitark su kitais, kurių nuomonė tau svarbi. Susidaryk verslo planą gerai apmąstant kiekvieną žingsnį, kurį reikės žengti tikslo link, įvertink kliūtis, su kuriomis gali susidurti, pagalvok, kokios informacijos ir kokių resursų tau reikės. Ar ketini samdyti darbuotojus, ar bandysi viską atlikti savarankiškai? Galbūt tau reikės konsultantų pagalbos pradedant verslą? Nepamiršk įvertinti visų niuansų. 

 

Svarbiausia būti atkakliam ir nenuleisti rankų. Bus ne viena akimirka, kai sakysi sau – kam aš tai pradėjau, kokia to prasmė, žinoma, kad man nepasiseks, ir pan. Tačiau atmink, jog šios silpnumo akimirkos yra laikinos, galiausiai tavo pastangas, kantrybę ir darbą vainikuos sėkmė. Bet kuriuo atveju būsi įgijęs neškainojamos patirties ir stiprybės, kuri visuomet pravers tolimesniame gyvenime.