Krikštynų rūbai: kaip ir ką reikėtų rinktis?

rūbai

Krikštynos – svarbiausia šventė mažylio vaikystėje. Tai sakralinė proga, kurios metu visi artimieji susirenka pasveikinti mažylio, palydėti jį į krikščionišką gyvenimą, pasidžiaugti pirmaisiais jo pasiekimais. Krikštynos yra ne tik šventė, bet ir labai svarbus įvykis vaiko bei jo tėvelių ir krikšto tėvų gyvenime. Todėl ši diena turi būti ypatinga. Su ja yra susijusios pačios įvairiausios tradicijos, o viena iš svarbių krikštynų dienos detalių yra krikšto rūbai ir aprengimas.

Kokias spalvas reikėtų rinktis?

Krikštynų diena – baltos spalvos šventė. Dažniausiai krikštukui reikėtų vilktis šviesių spalvų rūbelius. Tai tyrumą ir sakralumą simbolizuojanti spalva. Jos svarba krikštynų dieną turėtų būti išryškinta. Žinoma, šiandien įvairiose vaikų drabužių parduotuvėse galite pastebėti, jog krikštynoms siūlomi ne tik balti, bet ir kitų spalvų rūbai. Ypač, kai vaikelis krikštijamas šiek tiek paaugęs, jam tėveliai kartais nori pirkti ir kiek tamsesnių rūbelių, mat krikštukas bebėgiodamas ir dūkdamas, greičiausiai susipurvins. Tai nėra jokia nuodėmė ir tikrai galite rinktis tamsesnių spalvų detales Pavyzdžiui, berniukams galima rinktis tamsesnes kelnes, o mergaitėms – pėdkelnes. Vaikas galės judėti ir šiek tiek purvo nesimatys. O svariausia – nepamirškite krikštynų skraistės, kuri privalo būti baltos spalvos. Tai pagrindinis krikštuko svarbiosios dienos drabužių akcentas.

Ar svarbu medžiaga?

Tėveliai žino, jog vaikų rūbai tikrai nėra pigiausias pirkinys. Tačiau vaikų drabužių parduotuvių Lietuvoje gausa tiesiog stebina. Kuo didesnis pasirinkimas, tuo daugiau klausimų kyla. Pastaruoju metu pagausėjo įvairių drabužių, siunčiamų iš užsienio, tad ne visuomet aišku, kokia yra drabužių medžiagos kokybė. Krikštynoms taip pat galima rasti pačių įvairiausių drabužių, tačiau ką rinktis, galite nuspręsti tik patys. Lietuviškos tradicijos byloja jog krikšto dieną vaikas turėtų vilkėti lininius drabužius. Tai lietuviškas, su mūsų istorija ir tradicijomis susijęs audinys. Lininiai drabužiai ne tik vertinami dėl savo istorijos, tačiau kartu yra iš tiesų kokybiški. Ypač, kai krikštynos vyksta vasarą. Už lango karšta, o vaikui su šventiniais rūbais gali būti nepatogu ir per daug šilta. Tuo tarpu lininiai drabužiai yra pralaidūs orui, todėl ne tik nesunkūs, bet nuo jų taip pat nekaista oda, taigi vaikas gali džiaugtis puikiais drabužiais visą dieną ir jaustis patogiai.