Įdomūs faktai apie automobilius

Moterys gali kiauras dienas praleisti rūbų parduotuvėse ieškodamos „būtent kažko“ arba „tiesiog ko nors“. Vieni vyrai yra nieko prieš parduotuves, o kiti – mieliau pasėdėtų mašinoje. O galbūt automobilių parduotuvėse jie taip pat jaustųsi kaip moterys jaučiasi rūbų ar batų parduotuvėse? Viena aišku, kad ten jie tikrai turėtų ką veikti ir kur akis paganyti. Taigi, taip jau sutvertas pasaulis, kad vyrų kraujyje teka aistra automobiliams ir jų įrangai. Štai keletas įdomių ir galbūt negirdėtų faktų apie automobilius.

Automobilių pastovaus greičio matavimo sistemą – autopilotą – 1948 metais sukūrė aklas išradėjas ir mechanikas inžinierius Ralph Teetor. Jam ši idėja kilo iš susierzinimo, kai jo advokatas vairuodamas ir tuo pat metu šnekėdamas imdavo tai didinti greitį tai vėl mažinti. Pirmas automobilis, kuriame buvo panaudota pastovaus greičio matavimo sistema, buvo 1958 metų Chrysler korporacijos prabangusis Imperial, jis imtas vadinti „auto-pilotu“. Paprastai autopiloto įranga į mašinas būna įmontuojamos gamyklose, tačiau yra mėgėjų mechanikų, kurie be specialios autoserviso įrangos patys įmontuoja pastovaus greičio matavimo sistemą.
Jeigu žiemos rytais jus vargina apšalę langai, pamėginkite mašiną statyti priekiniu stiklu į rytus. Ryte saulė kildama turėtų padėti langams greičiau atitirpti.
Naujo automobilio kvapas… Seniau tai buvo odinio salono kvapas, dabar odos tik maža dalis. Didžiąją dalį naujo automobilio kvapo sudaro keletas cheminių junginių, vieni iš jų – lakieji organiniai junginiai (VOC – volatile organic compounds), kurie ir skleidžia tą kvapą.

Spėkite, kiek detalių detalėlių yra automobilyje? Kartu su visais varžtais ir poveržlėmis apie 30 000 detalių.
Teoriškai, jeigu be sustojimo maždaug šešis mėnesius važiuotumėte 90 km/h greičiu – pasiektumėte mėnulį.
JAV valstijoje Jutoje paukščiai keliuose turi eismo dalyvio teisę.

Trečiame dešimtmetyje, kai tik turtingieji galėjo sau leisti įsigyti automobilį, Adolfas Hitleris, norėjo, kad visi turėtų po automobilį. Inžinierius Ferdinandas Porsche suprojektavo Beetle dviejų durų, keturvietį automobiliuką. Šio automobilio eskizą nupiešė Adolfas Hitleris, jis piešė kaip įsivaizdavo „žmonių automobilį“.

Daugiau įdomių straipsnių rasite čia.