Kaip jaukiai ir praktiškai įsirengti terasą?

Kaip įsirengti jaukią lauko terasą, kad ji taptų jūsų mėgstamiausia poilsio vieta ir funkcionalia erdve jūsų pomėgiais užsiimti? Kas svarbiausia įrengiant terasą? Mes įrodysime, kad kiekviena terasa gali būti jauki ir graži! Tiek atvira, tiek uždara terasa, plati ar siaura – čia pateiksime patarimų įsirenginėjant bet kokią terasą.

Terasa yra natūralus namo interjero tęsinys. Reprezentatyviausia yra ta, į kurią galima patekti iš svetainės. Jei terasa bus jaukiai įrengta, ji taps mėgstama poilsio vieta ne tik jūsų, bet ir visos šeimos.

Kas turėtų būti terasoje?

Terasa yra natūralus svetainės pratęsimas. Tinkamai parinkti praktiški sodo baldai kvies jus praleisti kuo daugiau laiko joje. Su tokiais baldais jūsų lauko terasa virsta pavasario-vasaros valgomuoju. Jei tik pasirinksite patogius ir praktiškus baldus, čia galėsite organizuoti ir vakarones su draugais.

Kaip paprastai padidinti mažą terasos plotą?

Markizės gali pratęsti terasos erdvę, todėl siaurą savo lauko terasą galite nebrangiai paversti kur kas platesne erdve. Markizės kaina yra palyginti maža, turint omenyje, kiek naudos jos buvimas gali jums suteikti: pradedant mažos terasos ploto pratęsimu ir baigiant maloniu prieglobsčiu nuo kaitinančios vasaros saulės.

Jei terasa dar tik projektavimo stadijoje

Namo pusė, kurioje bus terasa, turės įtakos jos naudojimo intensyvumui. Kadangi terasoje norime praleisti kuo daugiau laiko, pusė, kurioje ji bus pastatyta turėtų būti gerai apgalvota. Į pietus nukreipta terasa vilioja, tačiau reikia nepamiršti, kad karštą vasaros dieną vargu ar joje išbūsite daugiau nei pusvalandį.

Šiaurinėje namo dalyje terasa bus vėsesnė. Gali atsitikti taip, kad net vasarą joje sėdėsime su megztiniu ar susisupus į antklodę. Todėl protingiausia terasą statyti iš rytų ar vakarų pusės, arba iš netiesioginių krypčių. Taip pat verta apsvarstyti kampinės terasos, supančios namą iš dviejų pusių, variantą. Tada, priklausomai nuo paros laiko ir oro, galime naudoti skirtingas jos dalis.

Dengta terasa

Terasa gali dalintis stogu su namu, pavyzdžiui, būti po balkonu arba tuo atveju, jei keičiant namo stogą jis buvo prailgintas. Dėl šio sprendimo terasa visada bus pavėsyje. Patogus projektavimo variantas – pastatyti pakankamai didelę terasą, kad jos dalis visada būtų uždengta, o likusi dalis – saulėkaitoje. 

Jei norime sukurti pavėsį, lengviausias būdas yra įrengti markizę ant sienos virš terasos. Taip pat galite apsodinti ją greitai augančiais vynmedžiais ar vijokliniais augalais. Tačiau geriau, kad jie nebūtų visžaliai, nes tokiu atveju jie užtemdys terasą net ir tada, kuomet norime kiek įmanoma daugiau šviesos – žiemą.

Kaip apsaugoti namus nuo pašalinių akių?

Kaip jau minėjome, žmonės labai dažnai terasas projektuoja kaip svetainės tęsinį. Ir tai yra puiku, nes reprezentatyvu ir gražu. Bet ką daryti, jei esate ne iš sėsliųjų ir namus tenka dažnai palikti ilgesniam laikui? Juk žvelgiant į terasą jūsų svetainė kaip ant delno. Jei terasa yra įstiklinta, žinome išeitį. Apsauginės žaliuzės gali būti puikus tokios situacijos sprendimo būdas, kai tenka išvykti ir palikti namus be priežiūros ilgesnį laiko tarpą. Kad nepageidaujami asmenys neturėtų progos pasižvalgyti į jūsų turtą, apsauginės žaliuzės kaip tik jums.

Net jei terasa nėra įstiklinta, galite terasos langus uždengti roletais, kurie neleis smalsauti pašalinėms akims.