Kodėl vaikai žaidžia?

Žaidimai yra vienas iš laisvalaikio praleidimo būdu. Žaislai mus supa nuo pat vaikystės, o tai daro įtaką mūsų ateities ugdymui. Deja, šiuolaikinėje žaislų rinkoje gausu nekokybiškų bei nepatvarių žaislų, kurie greitai lūžta ir dūžta. Tačiau yra ir žaislų parduotuvių, kurios vertina kiekvieno vaiko norus turėti geriausią žaisliuką, o tėvų – kad žaislas būtų ilgaamžiškas. Viena iš tokių parduotuvių yra Little Dutch Lietuva.

Žaidimai padeda pažinti pasaulį

Tėveliai nepaneigtų tokio fakto, jog vaikystėje mėgdavo žaisti žaidimą – „Namai“. Mergaitės vaidindavo mamomis, o berniukai – tėčiais. Galime pradžiuginti, kad tradicijos yra išlaikomas ir šiuolaikiniai vaikai vis dar žaidžia šį žaidimą. Žaidimas „Namai“ parodo dvi kryptis: pirmoji, kad vaikas vaidina ir atkartoja vaizdą, kurį nuolat mato savuose namuose (todėl nenustebkite, jeigu darželio auklėtoja žinos kokia situacija vyrauja pas jus namuose). Antroji parodo, kad vaikas įsisavina realaus pasaulio duotus reiškinius t.y. kad šeimoje yra žmonės, kurie gamina, dengia stalą, tvarko namus ir atlieka įvairiausias buities veiklas. Būtent šis žaidimas moko atsakomybės ir atsidurimo suaugusio kailyje.
Kai vaikai šiek tiek paauga, jie mėgsta vaidinti skirtingų profesijų darbuotojus, filmukų herojus, žaidimų personažus. Darželiuose ir mokyklose vyksta teatro užsiėmimai, kuriuose vaikai gali išlaisvinti savo improvizaciją į skirtingus reiškinius.

Savęs pasitikėjimas

Šiuolaikinis pasaulis laikomas vieta, kurioje reikia kovoti. Socialinė medija ir žiniasklaida aiškina, kaip reikia atrodyti, ką valgyti, kokius drabužius dėvėti ir kt. Todėl žmogui, kuris yra apsuptas šių dalykų, dažnai pradeda trūkti savęs pasitikėjimo. Tam, kad tai nenutiktų arba, kad tai turėtų neryškų požymį, savęs mylėjimą reikia jau ugdyti nuo pat mažens.
Vaikai nuo kūdikystės pradeda žaisti. Jie bando pasiekti kabančius barškučius virš lovytes, seka tėvų veiksnius bei juos atkartoja, todėl šioje vietoje reikia būti budriems. Kai mažylis atlieka tam tikra teigiamą veiksmą, nepagailėkite pagyrų, kadangi tai ugdo jo savimeilę bei norą kitą kartą padaryti tą patį. Tas pats reiškinys vyksta, kai vaikas paauga. Tarkime, vaikas nupiešė kažkokį piešinį – pagirkite jį ir paskatinkite daugiau jį piešti. Taip ugdysite ne tik jo pasiekimus, bet ir norą tobulėti. Taip pat nepamirškite žaisti žaidimų kartu! Vaikams žaidimai su tėvais labai svarbus reiškinys, kadangi jie jaučiasi, kad gali jumis pasitikėti ir kurti artimą ryšį.

Ar žaidimus galima sulyginti su mokymusi?

Pirmiausiai reikia žinoti faktą, kad kiekvienas žaislas (žaidimas) vienaip ar kitaip edukuoja vaiką. Juk jau nuo pat mažumės jie dėlioja kaladėles, dideles dėliones piramides ir pan., o tai ugdo jų gebėjimus atskirti, kas yra nuo didžiausio iki mažiausio (ir atvirkščiai), lavina smulkiąją motoriką bei jutimus. Taip pat galima rinktis įvairiausius žaislus, kurie būtent yra skirti edukacijai ir lavinimui tam tikriems gebėjimas. Todėl atsakymas – taip, žaidimus galima sulyginti su mokslu!