Ar verta parduoti mišką?

Miško pardavimas

Tikriausiai kiekvienas žinome apie miškų galią žmonijai. Jie ne tik gydo, skatina kūrybiškumą, padeda atsipalaiduoti, bet ir turi milžinišką naudą tiesioginei žmonijos gerovei. Daugelis miškų savininkų susiduria su dilema prižiūrėti ir puoselėti savąjį mišką ar parduoti?

Miško nauda žmonijai

Miškai užima didžiąją dalį sausumos ploto. Juose gyvena daugybė rūšių organizmų. Jie turi didelę svarbą žmonijai. Miško gydomosios bei meditacinės savybės tai tik dalis to, ką mums gali duoti miškas. Jis turi didelę įtaką kovai su klimato kaita, stichinių nelaimių mažėjimui bei pasaulinei ekonomikai. Švarų vandenį bei energiją – taip pat gauname iš miško. Bene svarbiausia jo produktus vartojanti pramonė yra farmacija. Kaip matome miškas vaidina labai svarbų vaidmenį įvairiose srityse.

Koks jūsų tikslas?

Daugelis miško savininkų nėra iki galo apsisprendę ką su savo turimu mišku nori daryti. o pasirinkimų išties nemažai – miško pardavimas, miško pardavimas su žeme, miško pardavimas išsikirtimui, miško atsodinimas. Pradžiai reikėtų įsivertinti savo tikslą. Jūsų tikslas kuo daugiau uždirbti? O galbūt norite miškas liktų kaip palikimas jūsų vaikams ar anūkams? Viskas priklauso tik nuo jūsų. Bet kuriuo atveju nederėtų pamiršti, kad miškas reikalauja didelės priežiūros, o įvertinti jo tinkamumą pardavimui, atsodinimui ar kirtimui patikėti profesionalo konsultacijoms.

Taigi, ar verta parduoti savo mišką galite nuspręsti tik jūs patys. Žinoma visada vertinga pasitarti su patyrusiais žmonėmis – savo srities profesionalais. Bet kuriuo atveju vertėtų nepamiršti apie miškų teikiamą naudą ir elgtis su jais atsakingai. Nepamirškime miškų naudos mūsų ekonominei, socialinei, ekologinei bei kultūrinei gerovei.