Įrenginėjame naujagimio kambarį: mūsų patirtis ir patarimai

Kiekvienas tėvas, laukiantis į pasaulį ateinančio naujagimio, svajoja, kad mažylis čia jausis patogiai, augs sveikas ir apsuptas meilės. Todėl labai svarbu, kad kūdikiui jo „erdvė“, į kurią ateina, asocijuotųsi pirmiausia su saugumu, šiltais jausmais, ramia poilsio zona ir smagia žaidimų aikštele. Tuo pačiu, ir patiems tėvams leisiantiems daug laiko šalia naujagimio, reikia tokios vietos, kuri priverstų atsipalaiduoti, džiaugtis bei būtų patogiai suplanuota. Šiame straipsnyje Jūs rasite kelias naudingas naujagimio kambario interjero įrengimo idėjas, kuriomis tikimės, kad pasinaudosite.

Neperkraukite naujagimio kambario nenaudingais/nenaudojamais interjero daiktais. Šiame kambaryje turėtų būti tik reikalingiausi:

1) Naujagimio lovytė turi būti saugi ir patogi. Jos rėmas turi būti tvirtas, neturėti aštrių kampų ar kitokių detalių, į kurias vaikas galėtų susižeisti. Jos gamybai turi būti naudojamos netoksiškos, t.y. sveikatai nekenksmingos medžiagos. Kūdikio lovytė nuleidžiamais šonais palengvina kūdikio iškėlimą ir paguldymą į lovytę, tačiau jos laikomos mažiau saugiomis lovytėmis. Taip pat baldų gamintojai siūlo įsigyti ir kūdikio lovytes – transformerius, t.y. naujagimio lovytė, kuriai pakanka atsukti kelis varžtus ir ji lengvai transformuojasi į lovą tinkamą didesniam vaikui. Įsigijus naujagimio lovytę, svarbu, kad būtų pasirinktas tinkamas čiužinys, nes jis įtakoja teisingą kūdikio stuburo vystymąsi.

2)     Komoda, skirta naujagimio drabužių ir aksesuarų laikymui. Šiuo metu daug gamintojų siūlo komodas su integruota vieta vystymui, ar netgi specialiu vystymo stalu. Pastarasis pasirinkimas ne tik sutaupys Jums vietos, tačiau tikėtina, kad kainuos pigiau nei atskiri baldai.

3)     Vystymo stalas Jums bus reikalingas, jei nepirksite komodos su integruotu vystymo stalu. Rekomenduojama, kad šis baldas turėtų lentynėles, ant kurių galėtų tilpti kūdikio higienos reikmenys, pakaitiniai rūbeliai ir kiti reikalingi daiktai.

4)     Patogi kėdė ar fotelis, kuriame būtų galima patogiai maitinti kūdikį.

5)  Patalynė turėtų būti pagaminta iš minkštų, natūralių audinių. Ją rinkitės atsižvelgdami į metų laiką, kuriuo gims mažylis. Juk vasarą tikrai nereiks storos pūkinės antklodės.

Figūrėlės, vazos, kilimai, baldakimai, minkšti žaislai naujagimiams tikrai dar nebus svarbūs ir labiau tarnaus kaip dulkių surinkėjai.

Dalis tėvų mano, kad vaiko kambarys turi būti išdažytas ryškiomis, linksmomis spalvomis ir šie tėvai yra teisūs, bet toks kambario spalviškumas labiausiai tiktų jau paaugusiems (3-4 metų) vaikams. Naujagimiui tokios spalvos gali būti per ryškios, jos gali paveikti kūdikio ramybę ir miegą, todėl siūlome rinktis šviesius atspalvius. Taip pat svarbu, kad  naujagimio kambaryje būtų kuo daugiau dienos šviesos, tačiau ji neturėtų būti akinanti.