Kodėl reikalingi hobiai ir kaip pasirinkti tinkamą sau?

hobiai

Turint hobį, gyvenimas ne tik yra įdomesnis, bet ir turi daug privalumų. Gydytojai rekomenduoja turėti mėgstamą veiklą norint lavinti ir užtikrinti tinkamai veikiančią protinę veiklą ilgam. Renkantis hobį, svarbu nebijoti pasirinkti naują, sau nebūdingą veiklą, juk naujos veiklos atneša naujų potyrių į gyvenimą.

Stresas

Patiriamas stresas dirbant, studijuojant, gali lemti neigiamas sveikatos pasekmes. Vien raminamuosius gerti nerekomenduojama, tačiau būtent mėgstama veikla lemia mažėjantį streso lygi. Po ilgos darbo dienos sportuojant, piešiant, dainuojant, ne tik užsimirštama apie nerimą keliančius įvykius, atsipalaiduojama, bet ir daugėja laimės hormonų – endorfinų.

Socialinė aplinka

Hobis – puiki galimybė skiriant laiko mylimai veiklai rasti bendraminčių, draugų. Žmonės greičiau susibendrauja, kuomet turi kažką bendro, tad mėgstamas hobis tampa puikia proga susipažinti su naujais žmonėmis.

Pasitikėjimas savimi

Žmogaus savivertę lemia ne tik išoriniai, bet ir vidiniai veiksniai. Kuomet jis domisi, siekia naujų žinių, įgūdžių ir pritaiko juos užsiimant veikla, jis įgauna pasitikėjimo savimi, nes jis ne tik moka pats, pavyzdžiui, tapyti, bet gali ir padėti kitiems, mokyti juos.

Kantrybė

Turbūt vienas geriausių kantrybę lavinančių būdų yra susirasti hobį. Kuomet pradedama nauja veikla, apie kuria mažai žinoma, mokama, tačiau ryžtas ir susidomėjimas yra didesni, žmogus skiria laiko įgūdžių lavinimui. Nepasidavus, o disciplinuotai siekiant geresnių rezultatų ir tobulėjant, yra ugdoma kantrybė, kuri taip pat yra svarbi ir kitose gyvenimo srityse.

fotografe

Kaip išsirinkti sau tinkamą hobį?

Šiais laikais galima rasti įvairių užsiėmimų, klubų, tad gali būti kiek kėblų. Hobis yra smagus tuo, jog jis gali būti kitoks, nebūtinai atitinkantis žmogaus gyvenimo būdą ar charakterį. Pavyzdžiui, jeigu žmogus yra ramaus, nedrąsaus būdo, nebūtina kaip hobį rinktis knygų skaitymą ar bet kokią kitą veiklą namuose, tai yra puiki proga išbandyti kažką naujo, galbūt aktyvų sportą. O jeigu mėgstate skaityti, bet nenorite būti namie, tam puiki alternatyva yra knygų klubas, kuriame ne tik sutiksite bendraminčių, bet tai taps puikia proga skaityti naujas knygas. Priklausomai nuo to, kas patinka ir domina, galima rinktis šokius, sportą, meną, keliones, skaitymą – pasirinkimo apstu, todėl drąsiai galima eksperimentuoti.