Kas svarbu kuriant svajonių sodą?

Sodas – lyg asmeninė gamtos oazė, kurioje gera atsipalaiduoti. Jame telpa tiek daug – augalai, gėlynai, lauko dekoracijos, baldai bei kitos detalės, kurios gali sukurti tiek labai jaukią aplinką, tiek ją sugadinti jeigu yra priimami neteisingi sprendimai. Todėl verta atsižvelgti į kelis patarimus, kurie gali padėti sukurti svajonių aplinką.

Balansas

Norint skoningai atrodančios aplinkos, reikia išsaugoti visapusišką balansą. Per daug pievos, per daug įvairiausių rūšių augalų ar per didelės ir dažnai pasikartojančios lauko dekoracijos bei kiti galimi variantai, griauna darną sode ir kuria nejaukią atmosferą. Todėl galvojant apie sodo dizainą verta pasitarti su specialistais, galinčiais patarti, kaip rasti pusiausvyrą, kad bendras kiemo įspūdis būtų žavingas ir skoningas.

Pojūčių sužadinimas

Žmogus aplinką suvokia per pojūčius: vaizdus, garsus, kvapus, skonį bei lytėjimą. Verta panaudoti pojūčių dirgiklius kuriant savo aplinką, kad ši sužadintų gilesnius jausmus, atsirastų didesnis įsitraukimas į supančią aplinką. Taigi, tvarkos ir tik gražių gėlių kieme nepakanka, kad šis taptų jaukus ir norėtųsi jame praleisti daug laiko džiaugiantis gamta. Kvapnios žolelės galėtų būti puikus sprendimas, kad einant kiemo takeliu, augalų aromatai teiktų malonumą. Taip pat galima įsirengti čiurlenantį fontaną, kurio garsas ramintų ir atpalaiduotų leidžiant vakarus sodo pavėsinėje.

Atsižvelkite į save

Komponuodami augalus bei kiemo dekoracijas atsižvelkite į savo įpročius. Sodinkite gėles atitinkamose vietose, kad jos būtų patogiai matomos pro namų langus, o ne tik gražios žvelgiant iš kaimynų sodo. Arba parinkite vietą skulptūroms, pojūčius sukeliantiems objektams, taip, kad šie visada būtų jums pakeliui, greta vietų, kuriose praleidžiate daugiausia laiko.

Praktiškumas

Sodas ne tik suteikia džiaugsmo, bet ir reikalauja papildomo laiko bei jėgų, jo priežiūrai. Žolės pjovimas bei gėlių ravėjimas – tai dar ne viskas. Todėl ieškokite sprendimų, kurie reikalautų mažiau priežiūros ir paliktų daugiau laiko malonumams. Renkantis skulptūras ar žibintus, patartina žvelgti į natūralių medžiagų (medžio ar akmens), kad gamtos paveikti jie atrodytų natūraliai,o ne tiesiog nešvarūs. Taip pat geriausia turėti tekančio, o ne stovinčio vandens telkinius, nes šie apsivalo patys. Be to ir lauko gėles galima pasirinkti taip, kad šios reikalautų mažiau priežiūros.