Laisvalaikiu smagus žaidimas – petankė

petanke

Žaidimas, senas, kaip pats pasaulis, tačiau nepraradęs savo populiarumo ir šiandien vis dar mėgstamas daugybės žmonių įvairiose valstybėse. Tai – petankė. Nors lietuvių tarpe šis žaidimas ir nėra pats žinomiausias, tie, kas bent kartą jį bandė žaisti gali patvirtinti: jo nauda ir keliamos emocijos tik teigiamos.

Taigi, kas yra petankė ir kaip ji žaidžiama. Trumpas supažindinimas su smagiu žaidimu, dėl kurio pamišęs visas pasaulis.

Paradoksalu, tačiau žodis petankė yra kilęs iš Prancūzijos, nors pačio žaidimo istorija siekia dar Antikinę Graikiją. Žaidimui reikalingi metaliniai rutuliukai ir vienas medinis rutulys, vadinamas košonetu. Petankę gali žaisti du ir daugiau asmenų. Kuo žaidėjų daugiau – tuo smagesnis laiko praleidimas ir daugiau intrigos, kas laimės. Petankei nereikia jokio specialaus pasiruošimo, jį galima žaisti tiesiog ant smėlio, žvyro ar žolės.

Grįžkime į Petankės atsiradimo laikus. Panašiausias žaidimas buvo žaidžiamas senovės Graikijoje. Tik tada žmonės mėtydavo ne metalinius rutulius, bet monetas, kiek vėliau plokščias plytas ir tik ilgainiui ėmė naudoti akmeninius kamuolius. Kaimyninė Romos imperija iš Graikų perėmė petankę ir ją patobulino – atsirado aiškus tikslas, prie kurio reikėdavo numesti akmeninį rutulį. Bėgant laikui akmeniniai rutuliai buvo pakeisti mediniais.

Petankę pasaulis žaidė ne visais laikais. Iki XVII amžiaus petankė ir visi kiti panašūs žaidimai buvo uždrausti, neva tai krikščioniškam santūrumui ir tiesoms prieštaraujanti veikla.

1907 metais prancūzo Jules Lenoir dėka petankė vėl išvydo dienos šviesą. Nuo to laiko imtos rengti šio žaidimo varžybos, čempionatai, Marselyje XX amžiaus viduryje įsikūrė petankės federacija.

Žaidimą galima žaisti keliomis skirtingomis komandomis. Jei komandą sudaro trys žaidėjai, kiekvienam jam duodama po du rutulius (trejetus). Taip pat komandoje gali būti ir du žaidėjai (dvejetai), jie gauna po tris rutulius. Jeigu žaidžia tik vienas žmogus, jam suteikiami visi trys rutuliai.

Petankės rutuliai pagaminti iš plieno. Jų svoris maždaug 650-800 g, o dydis apie 6,8-8 cm.