Maisto ruošimas garuose

garpuodis

Nors šiuolaikiniai garpuodžiai atsirado palyginti neseniai, pats maisto ruošimo garuose principas egzistuoja nuo senų laikų. Tai buvo rytų Azijoje itin išplitęs gaminimo būdas, o azijiečiai jį perėmė iš arabų, kurie tokiu būdu sėkmingai gamindavosi kuskusą. Azijietišką garpuodį sudarė verdančio vandens puodas ir virš jo sudėti keli iš bambuko šiaudų nupinti krepšeliai, kuriuose rinkdavosi garai.
– Šiandien susidomėjimas garpuodžiais sugrįžo dėl to, jog produktai, apdorojami garuose, išlaiko savo naudingąsias medžiagas, neleidžia maiste atsirasti kancerogenams, daržovės nesubliūkšta, o mėsa ir žuvis išlieka sultingos bei gražios formos.
– Garuose gaminamas maistas yra visiškai nekaloringas arba turi kalorijų tik tiek, kiek jų natūraliai savyje turi gaminamas patiekalas (pavyzdžiui, mėsa). Taigi, jokių papildomų riebalų maisto apdorojimui garpuodyje nereikia, o prieskonių kiekvienas gali dėtis pagal skonį.
– Dėl aukščiau minėtos priežasties garpuodyje gamintą maistą pravartu valgyti norintiems sulieknėti, vaikams, vyresnio amžiaus žmonėms, nėščiosioms, turintiems virškinamojo trakto sutrikimų ar besiskundžiantiems aukštu cholesteroliu.
– Garpuodyje tinka virti didžiąją daugumą produktų: įvairias kruopas, jūros gėrybes, kiaušinius, mėsą, žuvį, virtinius, net desertus.
– Deja, yra tokių gaminių, kurių garpuodyje neapdorosi. Štai itališko maisto mėgėjams šis prietaisas nepravers – jame nepavyks pasigaminti makaronų. Taip pat garai neapdoroja pupelių, žirnių, kitų sausų ankštinių produktų.
– Garuose netinka gaminti tokius produktus, kurie reikalauja papildomo apdorojimo toksinėms medžiagoms pašalinti – tai grybai ir kepenys.
– Garpuodis pravartus, nes keliuose jo aukštuose galima gaminti daugiau negu vieną patiekalą vienu metu – mėsą ar žuvį ir kelias rūšis garnyrų.
Maisto gaminimas garuose užima šiek tiek daugiau laiko negu kad jo virimas vandenyje, tačiau svarbu turėti omeny, kad per ilgai garinamas maistas irgi gali pervirti. Tad gaminant garuose taip pat reikia atidžiai sekti laiką.