Kaip išmokti groti pianinu?

kaip ismokti groti pianinu

Išmokti groti pianinu niekada nėra per vėlu. Galima sakyti, jog sunkiausia dalis – išmokti visą natų sistemą ir jų skaitymą grojant melodiją. Mokymąsi groti instrumentu galima palyginti su naujos kalbos mokymusi – pavyzdžiui, norint išmokti vokiškai pirmiausiai reikia susipažinti su gramatikos pagrindais, specifiniu kalbos alfabetu, žodžių tarimu ir tik tada mokymasis eisis vis sklandžiau. Panašus ir mokymosi groti pianinu principas – pirmiausiai susipažinus su pagrindais bus lengviau suprasti sunkesnius dalykus.

Pirmas žingsnis: išmok taisyklingai sėdėti prie pianino ir paruošti rankas grojimui. Sėdėti reikia išsitiesus, pečiai turi būti nuleisti. Pakelk rankas virš klavišų taip lyg norėtum pamerkti pirštus į vandenį – pirštai turi kyboti nuo riešo žemyn. Tačiau delnas turi likti gaubtas – lyg laikytum rankoje obuolį.

Antras žingsnis: mokantis natų žymėjimą reikia tuo pat metu susipažinti su klavišais – kiekvienas klavišas atitinka skirtingą natą. Netrukus jau mintinai žinosi, kurias natas atitinka klavišai ir daug lengviau orientuosiesi. Pamatysi, jog smuiko rakte natos žymimos kiek kitaip negu boso rakte.

Trečias žingsnis: Jei pajusi, jog nori išmokti groti turtingesnes melodijas, gali pradėti mokytis jungti natas į akordus. Taip melodija skambės daug išraiškingiau.

Ketvirtas žingsnis: kai norėsi šiek tiek pailsėti nuo teorinių žinių apie muziką gali pratintis groti kairiąja ranka. Išlavinti kairę ranką greitai judėti klavišais nėra sunku, bet kai ateis laikas groti abiem rankom vienu metu – štai tada teks paplušėti ir turėti kantrybės. Sunkiausia yra groti skirtingas melodijas vienu metu. Bet tai jau pažengusio muzikanto dalia. Iš pradžių gali pratintis abiem rankom groti tą pačią gamą.

Penktas žingsnis: kai įsisavinsi pamatinius grojimo pianinu principus ir grosi sklandžiai technine prasme, galėsi pradėti galvoti apie emocinį įnašą į grojamą muziką. Groti be jausmo – tai lyg vaikui įkyriai tarškinti klavišais. Muzikai emocijų suteikia tokie niuansai kaip patylinimai, pagarsinimai, aidas. Šiuo atveju labai padės pianino pedalo įvaldymas.

Norintiems profesionaliai išmokti groti šiuo instrumentu rekomenduojamos pianino pamokos Vilniuje. Tam puikiai tinka Moderni Muzikos Studija.