Mitybos planas: keturi sėkmingi žingsniai

mitybos planas

Atėjus šilčiausiam metų laikui – vasarai – kiekvienas norime atrodyti gražiai ir nekompleksuodami šio metų laiko teikiamais malonumais – maudynėmis ir deginimusi. Tačiau norint tai turėti, reikia ir patiems padirbėti. Kaip krepšininkas negali rungtyniauti be savo sportinės avalynės, taip ir svorį mesti pasiryžęs žmogus negali lieknėti, jeigu nėra sudarytas mitybos planas.

Yra keli mitybos plano tipai: pradedantiesiems ir pažengusiems. Šį kartą kalbėsime apie pirmąjį. Nuo jo pradėti yra visada geriausia, kadangi pradedančiojo mitybos planas reikalauja į kasdienį gyvenimą integruoti keletą dalykų, prie kurių reikia įprasti. Tai taip pat leidžia organizmui prisitaikyti prie mažesnio insulino ir leptino lygio.

Pirmasis žingsnis. Iš savo maisto raciono pirmiausia pašalinkite gliuteiną. Tai baltymas, esantis kviečiuose, rugiuose ir miežiuose. Jis yra daugumoje šiuolaikinės mitybos produktuose: duona, makaronai, manų kruopos, pica, visi kepiniai, sojos padažai, ir daug kitų. Daugumos žmonių organizmas gliuteino netoleruoja, todėl jiems pasireiškia šie simptomai: prastas miegas ir virškinimas, pakilęs skrandžio rūgštingumas, pilvo pūtimas, odos bėrimas ir kt.

Antras žingsnis. Viena trečioji maisto turėtų būti nevirta ir nekepta. Taip yra dėl to, kad gaminant maistą, ugnis pažeidžia kai kuriuos vertingus produktų mikroelementus, pakeičia jų cheminę sudėtį. Tuomet kūnas negauna pakankamai maistinių medžiagų, o tai veda prie nuolatinio noro valgyti ir persivalgymo.

Trečiasis žingsnis. Valgykite kuo daugiau daržovių ir vaisių. Šį pasakymą žino, turbūt, kiekvienas, tačiau vis tiek jo dažnai nesilaiko. Valgyti daržoves yra labai svarbu, nes organizmas gauna daug medžiagų. Tiesa, nėra taisyklės, kiek daržovių ir vaisių privalote. Tai Jums „pasakys“ pats organizmas.

Ketvirtas. Skanūs receptai. Kad mitybos planas netaptų kančia, privalote skaniai valgyti. Nereikia kiekvieną dieną valgyti to pačio, tačiau nereikia ir skirtingo. Užtenka turėti dešimt patinkančių receptų. Nepatikėsite, bet būtent tiek dažniausiai ir naudoja dauguma šeimų. Jums gali tekti pavargti, kol rasite tuos dešimt visai šeimai patinkančių patiekalų, tačiau viskas gerai – tai proceso dalis. Labai svarbu turėti įvairovę.

Apibendrinant galima teigti, kad mitybos planas sportuojant nėra tik vienų maisto produktų pakeitimas kitais. Tai yra iš daug dalių susidedanti programa, kuri reikalauja iš organizmo tiek fizinių, tiek psichologinių jėgų, tačiau gali atnešti nuostabių rezultatų.\

Daugiau apie mitybos planą sportuojant: www.dietoscentras.lt