Kas? Kur? Kada? Arba visa tiesa apie mergvakario šventės atsiradimą

mergvakario fotosesija

Diena, kai ištikimiausios draugės surengia nepamirštamą vakarėlį, kurį būsima nuotaka turbūt prisimins visą savo likusį gyvenimą, vadinama mergvakariu. Į tokią šventę būna kviečiamos tik ištikimiausios jaunosios draugės, seserys ar bendradarbės. Likus vos porai savaičių arba keliems mėnesiams iki dviejų vienas kitą mylinčių žmonių šventės, mergvakario pagrindiniu tikslu tampa šansas paskutinį kartą leisti nuotakai kaip reikiant pasimėgauti nerūpestingos jaunystės laisve. Dėl šio kilnaus tikslo bėgant laikui ypač išpopuliarėjo įvairiausi tos dienos šventimo būdai.

Mergvakaris atsirado gana anksti

Nežinia, kas tiksliai padarė įtaką mergvakario atsiradimui ir paplitimui pasaulyje, tačiau faktas vienas — tokia įtaka buvo tikrai gana vėlyva. Mergvakaris, priešingai nei jaunikiui rengiamas bernvakaris, išpopuliarėjo vos prieš pora šimtų metų. Ko ne identiška, tik ne merginoms, o vaikinams organizuojama šventė, dar Spartos klestėjimo laikas buvo itin aktyviai organizuojama ir minima. Gaila, tačiau šią tradiciją dailiosios lyties atstovės beveik lygiai pasivijo tik dabar, įžengus į XXI amžių. Sakysite, labai pavėluotai? Gal ir tiesa, nors kita vertus: geriau vėliau negu niekada, tiesa?..

Pirmieji mergvakariai prie puodelio arbatos

Seniausios šios šventės užuomazgos siejamos su specialiais damų arbatos vakarėliais, kurie buvo rengiami vienos iš ištekėti besiruošiančios merginos garbei. Žinoma, jie toli gražu neprilygo dabartiniams patrakusiems, o kartais net ekstremaliems mergvakariams, nes visa to programa apsiribojo ramiu arbatos gėrimu, užkandžių ragavimu bei snobišku šnekučiavimusi. Ramu, švelnu ir tyra, tik klausimas, ar labai įdomu. Tačiau čia — jau kita medalio pusė.

Laisvėjantis pasaulis lėmė mergvakarių išpopuliarėjimą

Jau XX a. antroje pusėje padėtis ėmė kardinaliai keistis: moterys nusimetė prijuostes, pačios save atsileido iš namų šeimininkių pareigų ir išlaisvėjo. Tokia pasikeitusi moterų padėtis visuomenėje lėmė laisvesnį jų gyvenimą bei ryškesnes pramogas. Švęsti mergvakarį tapo ko ne įprasta, o suorganizuota teminė mergvakario fotosesija tapo vienu iš smagiausių šventės akcentų.

Mergvakario fotosesija

Smagius dalykus norisi prisiminti kuo ilgiau, todėl čia į pagalbą ateina fotografija. Nuotakai dedikuotas vakarėlis irgi neapsieina be visur kartu bėgiojančio fotografo ar vienos iš šventės dalyvių fotografavimo įgūdžių. Mergvakario fotosesija dažniausiai organizuojama, sugalvojant kokią nors temą, parenkant specialią vietą ar atliekant keisčiausias užduotis. Visa sumanyta programa, įamžinta nuotraukose, vėliau nugula į foto albumus, kurie dar ne vienus metus keliauja iš rankų į rankas, smagiai krizenant bei pasakojant linksmiausias tos dienos istorijas.